La Vanguardia (Català)

Delta deixa a terra desenes de milers de passatgers

Una apagada a Atlanta inutilitza els sistemes de l’aerolínia sis hores

- BARCELONA Redacció i agències

Una apagada elèctrica a la seu central d’Atlanta (a Geòrgia, al sud-oest dels Estats Units) va inutilitza­r ahir durant sis hores el sistema informàtic de Delta Air Lines, deixant sense vol desenes de milers de passatgers a tot el món. Durant tot el matí, els serveis de facturació de la segona companyia dels Estats Units van quedar paralitzat­s i el web corporatiu desactivat. Alhora, els panells dels aeroports donaven informació falsa dels diferents vols: assegurave­n que es desenvolup­aven amb normalitat quan en realitat havien estat cancel·lats.

La fallada informàtic­a es va produir a les 2.30 hora americana (6.30 hores GMT) i no va ser localitzad­a fins a les 12.30 hores GMT. Aleshores, la paràlisi de les activitats de Delta era absoluta. La companyia opera de forma habitual uns 5.000 vols diaris. Ahir van ser 3.300 els vols afectats, dels quals 453 eren internacio­nals. La situació no es va posar de manifest fins que Twitter es va omplir de missatges de queixa de passatgers irats. Fins a les 11 hores GMT un portaveu de l’empresa no va informar públicamen­t del que estava passant. Malgrat haver-se detectat la fallada, la companyia trigarà encara fins a avui per tornar a la normalitat. Delta ha informat que compensarà els passatgers afectats.

Els efectes del col·lapse informàtic van tenir especial repercussi­ó als Estats Units, on les television­s informaven de llargues cues als aeroports. A Espanya, la companyia va cancel·lar el vol que havia de connectar Màlaga amb Nova York i quatre vols més amb origen a Barcelona i Madrid també amb destinació a Nova York van patir retards de diverses hores.

Malgrat que es tracta d’un mercat extremadam­ent competitiu en preus –o potser precisamen­t per això–, aquest tipus de problemes tecnològic­s, en els quals el sistema informàtic que regeix la facturació i altres activitats operaciona­ls queda col·lapsat, comencen a ser freqüents al món de les aerolínies. Tot i això, pocs han tingut la magnitud del d’ahir, en ser-ne protagonis­ta un dels grans operadors internacio­nals.

Delta és propietari del seu propi sistema informàtic, que controla les reserves i les operacions. Aquest tipus de sistemes, atès el seu caràcter crític, incorporen backups que garanteixe­n la resposta a situacions com la d’ahir. “El fet que això no es produís suggereix que hi ha hagut fallades en algun dels components de la seva xarxa de comunicaci­ons”, apuntava ahir l’analista independen­t Robert Mann a l’agència Reuters. Delta no va voler pronunciar-se sobre la naturalesa d’aquests problemes. Més raonable, malgrat la confusió creada, sembla el que va passar amb el web i els panells

d’informació: els seus sistemes difonen les dades guardades en cache (memòria informàtic­a més recent).

Al maig, una parada del sistema de ràdar de l’aviació civil a Suècia va interrompr­e el trànsit aeri al país nòrdic durant hores. Al març, la japonesa All Nippon Airways (ANA) es va veure obligada a anul·lar un centenar de vols nacionals per culpa d’una parada informàtic­a, la qual cosa va repercutir en 16.000 passatgers. El maig del 2015, un virus informàtic en un centre de control de trànsit aeri regional va provocar retards d’hores de centenars de vols a la Costa Est americana, en especial al corredor entre Washington i Nova York.

El setembre del 2015, una parada informàtic­a a American Airlines va obligar a aturar les operacions en els seus hubs de Chicago, Dallas i Miami. Southwest, la primera línia de baix cost d’aquell mercat, va patir una fallada informàtic­a al juliol que la va obligar a cancel·lar un miler de vols. La companyia va negar llavors que el contratemp­s estigués relacionat amb un altre de semblant que va paralitzar els seus sistemes l’octubre del 2015.

 ?? BRANDEN CAMP / AP ?? El col·lapse de Delta va afectar de manera especial les comunicaci­ons als Estats Units; a la imatge, l’aeroport d’Atlanta
BRANDEN CAMP / AP El col·lapse de Delta va afectar de manera especial les comunicaci­ons als Estats Units; a la imatge, l’aeroport d’Atlanta

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain