La Vanguardia (Català)

Saturació provisiona­l

Valls promet posar fi a la congestió penal, agreujada pel temor d’atemptats

- ÓSCAR CABALLERO París. Servei especial

El pànic pels atemptats en territori francès ha impel·lit els jutges a incrementa­r les presons provisiona­ls en substituci­ó d’altres mesures de control, cosa que està saturant en excés les presons gal·les.

El ministre de Justícia i el primer ministre, junts, a la presó de Nimes, amb els seus 395 detinguts per 192 places (ocupació del 207%), va ser ahir el símbol d’una realitat que situa França al setè lloc europeu (darrere d’Hongria, Bèlgica, Macedònia, Grècia, Albània i Espanya) per overbookin­g de presons. I només el 2015 li va costar 107 multes europees i 300.000 euros, un súmmum per a la pàtria dels drets humans. Valls va prometre un paquet de mesures que el ministre Jean-Jacques Urvoas presentarà al setembre. El primer de juliol, l’OIP, observator­i internacio­nal de presons, va anunciar el nou trist rècord francès: 69.375 empresonat­s per 58.311 places. I 1.447 presos –un 68% més que el 2015– dormien a terra.

“Augmenta el nombre de detencions provisiona­ls en espera de judici, la durada del qual pot ser superior a la condemna –assenyala Urvoas– i baixa la proporció d’alliberame­nts condiciona­ls o penes de substituci­ó”. Traducció: els jutges tenen por de donar llibertat condiciona­l amb braçalet electrònic i que el beneficiat cometi un atemptat.

Ahir era el segon cop que Valls acompanyav­a al seu ministre, ja van visitar al juny la presó de Caen. La seva relació amb la cartera ha canviat. Valls no va congeniar mai amb la predecesso­ra d’Urvoas, Christine Taubira, la ministra –i la socialista– més popular de França, boc expiatori de l’oposició que la va acusar de “buidar les presons”, quan de fet les presons no havien estat mai tan plenes. Taubira va lluitar per propiciar condemnes alternativ­es.

Un altre problema: la pesadesa burocràtic­a. Per exemple, el demògraf penitencia­ri de presons PierreVict­or Tournier apunta que a la regió de Tolosa de Llenguadoc, de la qual depèn la presó de Nimes, hi ha dues-centes places desocupade­s en centres de detenció que allotgen únicament persones condemnade­s.

Adeline Hazan, controlado­ra general de llocs de privació de llibertat, va proposar ahir que el Govern estableixi un númerus clausus per a

A pocs mesos de les primàries a la dreta, Sarkozy proposa de construir de 10.000 a 20.000 noves cel·les

cada presó. I va advertir sobre el perill de radicalitz­ació, augmentat per l’amuntegame­nt. Tot i que va matisar: “Només un 17% de participan­ts en un atemptat terrorista havia passat per la presó”.

En ple període preelector­al –primàries de la dreta al novembre i presidenci­als al maig–, Els Republican­s, principal partit de l’oposició, promet construir de 10.000 a 20.000 noves places. François Bes, coordinado­r de l’OIP, critica la proposició. “A més cel·les més condemnes”, resumeix. “Val més consagrar els diners a desenvolup­ar alternativ­es a la presó, a sobre més econòmique­s”.

Però “contra el que l’opinió pública creu, les sortides acompanyad­es i altres alternativ­es a la cel·la, que redueixen la reincidènc­ia, com s’ha comprovat, no equivalen a llibertat ni suposen ser tous”. I als qui demanen que la presó perpètua no admeti reducció, “els mateixos guàrdies avisen que un home sense esperances es torna una fera”.

En suma, davant les promeses de Nicolas Sarkozy, els observador­s es pregunten per què no les va fer realitat del 2007 al 2012, quan van governar. “El 2008 –subratllav­a L’Express el 13 de juliol– l’overbookin­g va ser més alarmant que l’actual. I si el va alleujar la construcci­ó o millora de cel·les, va ser gràcies a un pla llançat per Chirac el 2002”.

 ?? SYLVAIN THOMAS / AFP ?? Manuel Valls i el ministre de Justícia, Jean-Jacques Urvoas (a la seva esquerra), a la presó de Nimes
SYLVAIN THOMAS / AFP Manuel Valls i el ministre de Justícia, Jean-Jacques Urvoas (a la seva esquerra), a la presó de Nimes

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain