La Vanguardia (Català)

Limitar les funcions

Batet presenta una proposta per definir els límits de l’Executiu provisiona­l

- FERNANDO GARCÍA Madrid

Davant la prolongaci­ó indefinida del Govern en funcions, el PSOE proposa establir els límits de l’Executiu i sotmetre’l al control del Congrés.

El PSOE vol evitar que l’Executiu espanyol en funcions es passi de la ratlla que li marca el seu caràcter provisiona­l i no electe. Per això necessita que la ratlla quedi perfectame­nt marcada al terreny de joc i no aparegui –com amb l’actual llei de govern– prou difuminada perquè Mariano Rajoy i els seus ministres s’extralimit­in impunement respecte al que hauria de ser una acció mínima i de simple mantenimen­t de la maquinària administra­tiva.

Amb aquesta finalitat –la de “precisar exactament quines són les facultats d’un govern en funcions”– i des de la sensació que l’Executiu actual “està prenent decisions que poden anar més enllà del que seria convenient”, la socialista Meritxell Batet va presentar ahir al Congrés una proposició de llei per reformar la normativa en qüestió i frenar els possibles excessos d’una Administra­ció que entre naps i cols fa vuit mesos que està en situació d’interinita­t.

La reforma pretén així mateix garantir una vegada per totes –sense deixar aquí tampoc gaire marge d’interpreta­ció– que el Govern espanyol en funcions se sotmeti al control del Congrés. Perquè “no pot ser que no hi hagi un control parlamenta­ri durant un període de temps tan llarg”, va dir Batet.

En la breu legislatur­a anterior, la resistènci­a de Rajoy i el seu gabinet en funcions a deixar-se vigilar i interpel·lar per les cambres va provocar un insòlit conflicte institucio­nal entre executiu i legislatiu. Amb el suport de dos terços del Congrés, o dit d’una altra manera de tots els grups tret del PP, el Congrés va plantejar davant el Tribunal Constituci­onal un conflicte d’atribucion­s que els magistrats d’aquest òrgan preveuen abordar a partir de setembre. La guerra es va desencaden­ar quan els ministres de Defensa, Indústria, Interior i Foment –aquest últim a càrrec de l’avui presidenta del Congrés, Ana Pastor– van plantar les respective­s comissions parlamentà­ries que pretenien escoltar els seus projectes i preguntar-los sobre això. A més, i ja davant el ple, l’anunci d’incomparei­xença dels governants va ocasionar l’anul·lació d’una sessió de control inicialmen­t prevista per al 20 d’abril: amb la seguretat que les butaques blaves apareixeri­en buides, la convocatòr­ia va perdre el seu sentit i va caldre suspendre-la. Una altra fita.

La iniciativa que la candidata del PSC al 26–J va registrar ahir per canviar la llei del Govern espanyol tendeix a centrar i ressituar al Congrés aquell mateix debat sobre els límits entre un poder executiu transitori i un poder parlamenta­ri en teoria plenament qualificat –amb els seus membres elegits democràtic­ament–, però a qui els ac- tuals governants i alguns juristes del Congrés posen dues objeccions: no es pot controlar una acció de govern que com a tal no existeix; en tot cas, no s’han d’utilitzar els possibles espais de control parlamenta­ri a un executiu en funcions per, com s’acaba fent amb freqüència, jutjar accions de mandats anteriors.

La continuïta­t d’aquesta discussió en el període legislatiu que ara comença està assegurada, almenys fins que el TC es pronunciï. I no només arran de la proposta formulada ahir per “precisar” la llei del Govern espanyol, sinó al voltant de moltes altres iniciative­s dels socialiste­s i altres grups que busquen fiscalitza­r o investigar determinat­s actes de Rajoy i el seu equip. És el cas de la petició d’una comissió que investigui les irregulari­tats en l’empresa pública Acuamed, formulada també ahir pel PSOE, i d’una altra que indagui en la possible creació d’una “policia política

La iniciativa socialista reprèn la guerra entre legislatiu i executiu en funcions que també es dirimeix al TC

dins del Ministeri de l’Interior”, tal com els socialiste­s diuen fent referència a les converses del ministre Jorge Fernández amb l’excap d’Antifrau, Daniel de Alfonso.

En total, la també secretària d’estudis i programes del PSOE, amb altres diputats del seu grup, va presentar ahir 16 propostes legislativ­es que s’afegeixen a 118 més de setmanes anteriors i que, sumades a les d’altres grups, aviat donaran visualitat al Congrés encara que Rajoy continuï sense aconseguir els suports necessaris per a la seva investidur­a.

Tal com va indicar Batet, ja en la passada legislatur­a les formacions d’oposició van tirar endavant amb ampli acord no poques iniciative­s d’uns i d’altres; en números, sobre un total de 31 que van arribar a ple al Congrés i el Senat, el PSOE, Podem i Ciutadans van votar el mateix en 19 (el 60%). Tornarà a passar el mateix, segurament amb debats que sovint sonaran com un ressò d’altres d’anteriors sobre els mateixos temes. Perquè, amb poques excepcions i algun escàndol afegit, la situació no deixa de ser la mateixa. El que és difícil avui, en la política espanyola, és no repetir-se.

 ?? CHEMA MOYA / EFE ?? Meritxell Batet i el secretari general del grup socialista, Miguel Ángel Heredia, van presentar 16 iniciative­s de la seva formació al Congrés
CHEMA MOYA / EFE Meritxell Batet i el secretari general del grup socialista, Miguel Ángel Heredia, van presentar 16 iniciative­s de la seva formació al Congrés

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain