La Vanguardia (Català)

El dron malvat

Una investigac­ió revela l’ús de les aeronaus per part de tafaners, traficants i lladres

- JAVIER RICOU Lleida

Les petites aeronaus de control remot no sempre es fan servir amb finalitats lúdiques o productive­s; hi ha qui les aprofita per delinquir.

Per aire .... i ara també per terra. Els drons, venuts com meres joguines, han trencat la pau al cel i van camí de fer el mateix a terra. Aquestes petites aeronaus tripulades a distància ja no són només una amenaça per a l’aviació comercial. Una investigac­ió del diari The Independen­t revela que els incidents a causa de drons s’han disparat també a pocs metres del sòl. Pedòfils, tafaners amb intencions obscures, traficants i lladres han trobat en aquests aparells l’eina perfecta per cometre malifetes.

La falta d’un control, amb normes clares sobre l’ús d’aquests aparells i la dificultat que comporta atrapar in fraganti els infractors és l’adob perfecte per a aquesta nova modalitat de delinqüènc­ia. Les xifres que aporta el rotatiu no poden ser més concloents.

Incidents multiplica­ts Segons informes policials, els indicentes amb drons a la Gran Bretanya s’han disparat l’últim any en més d’un tres-cents cinquanta per cent. Dels 94 del 2014 es va passar a 425 el 2015 i només entre gener i maig d’aquest any els casos relatius a intrusions de les petites aeronaus van arribar a 272.

Entre aquests incidents s’inclouen les invasions de drons en l’espai aeri que posen en perill el vol d’avions comercials. Però en la investigac­ió de The Independen­t es recullen altres incidents que no tenen res a veure amb la seguretat aèria. La preocupaci­ó de la policia –el que es podria extrapolar a la resta de països del món– té ara un focus més terrenal. Són diversos els exemples que constaten aquesta nova realitat amb les incidèncie­s que provoquen les aeronaus de joguina.

Caixers i droga a la presó Els agents han comprovat que bandes organitzad­es de delinqüent­s han començat a fer servir drons per aconseguir, gràcies a les potents càmeres dels aparells, números secrets de targetes de crèdit. Obtenen les dades sobrevolan­t amb els drons caixers automàtics ubicats al carrer. A la Gran Bretanya s’han registrat també casos en els quals aquestes petites aeronaus s’han fet servir per introduir, des del cel, droga en centres penitencia­ris. Tot es fa molt ràpid.

Tafaners des de les finestres Els tafaners o aficionats al voyeurisme, d’altra banda, no han trigat gaire a comprovar que el dron és una eina perfecta per satisfer els desitjos més foscos. A Londres i Gal·les del Sud es van incoar informes policials contra amos d’aparells que filmaven dones nues dins dels seus domicilis des de les finestres.

Pedòfils i lladres de cases Els pedòfils també apareixen a la llista d’aquests nous pilots i s’han detectat ja diversos casos de vols de drons en àrees infantils. Per als lladres de cases aquestes aeronaus són també de gran utilitat. Sobrevolen els objectius (principalm­ent mansions i cases d’urbanitzac­ions) per comprovar si val la pena o no arriscar-se a un assalt.

Normes desconegud­es Tots aquests vols són il·legals, però als amos de drons sembla que no els importar gaire, i a més s’aprofiten de la falta d’informació entre una part de la ciutadania sobre les normes d’ús d’aquestes aeronaus. Quan la venda d’aquests aparells es va començar a disparar, la novetat va propiciar que els vols d’aparells amb potents càmeres de vídeo fossin rebuts amb alegria des de terra pels testimonis del vol. Aleshores no se sabia gaire que sobrevolar àrees amb concentrac­ions de persones o amb habitatges (encara que hi hagi una sola casa) està prohibit. Ara hi ha més informació i més d’un dron l’han rebut a trets.

 ?? DREW ANGERER / AFP ?? La llei de la majoria de països de la UE prohibeix el vol de drons, sense un permís especial, en zones habitades o àrees amb persones
DREW ANGERER / AFP La llei de la majoria de països de la UE prohibeix el vol de drons, sense un permís especial, en zones habitades o àrees amb persones

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain