La Vanguardia (Català)

L’ofensiva rebel talla una via d’abastament a les tropes d’Al-Assad

-

La batalla d’Alep consisteix ara mateix en una lluita entre els rebels i les forces de Baixar al-Assad per tallar cada un les vies de subministr­ament de l’enemic.

L’avanç rebel, dissabte passat, pel sud de la ciutat va permetre que el sector est, en poder de les milícies, tornés a estar connectat amb la resta del territori dels insurgents, que té contacte amb la frontera turca. Gràcies a aquesta acció, els milicians han pogut introduir alguns aliments frescos per a les 300.000 persones que segueixen en el seu sector.

Però a més l’ofensiva ha permès alhora als rebels tallar la carretera al sud de la ciutat per la qual es proveïa el territori en mans del Govern, a l’oest d’Alep. D’aquesta manera, a les tropes de Damasc només els queda l’altra via, pel nord-oest de la ciutat, l’anomenada carretera del castell, el control del qual van arrabassar a les milícies rebels al juliol.

Fonts militars de Damasc van dir ahir que van enviar aliments i combustibl­e al sector governamen­tal però no van indicar per quina ruta, si la del castell o per una altra d’alternativ­a, segons l’agència Reuters. Al voltant d’1,2 milions de persones estarien atrapades en aquests territoris.

No obstant això, segons l’Observator­i Sirià de Drets Humans tant els rebels com l’oposició han enviat reforços en homes i armes a Alep i la rodalia. El director de l’ONG va precisar que, per part del règim, han arribat 2.000 combatents xiïtes del grup aliat libanès Hizbul·lah, de l’Iran i de l’Iraq. Aquests reforços van arribar als barris occidental­s d’Alep, controlats pel règim, a través del camí del castell.

L’avanç a Alep és una de les poques victòries que han obtingut els insurgents l’últim any en el marc d’aquest conflicte devastador que ja ha causat més de 290.000 morts i ha provocat la fuga de més de la meitat de la població i una greu crisi humanitàri­a. L’aviació, mentrestan­t, bombardeja el territori conquerit pels rebels, el districte de Rasmuseh, per impedir que aconseguei­xin estabilitz­ar-lo, i sens dubte per intentar recuperar el control de la carretera del sud. Les forces d’Al-Assad van fer ahir un contraatac, no des d’Alep sinó des d’una fàbrica de ciment que encara controlen a l’altre costat de les línies rebels, que pel que sembla va ser rebutjat per la coalició rebel anomenada Exèrcit de la Conquesta. D’altra banda, i segons l’Observator­i Sirià de Drets Humans, les milícies van bombardeja­r zones de l’oest d’Alep dilluns a la nit.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain