La Vanguardia (Català)

La tempesta tropical ‘Earl’ causa més de 40 morts al seu pas per Mèxic

- ELISABET SABARTÉS

La tempesta tropical Earl ha deixat almenys 41 morts i milers de damnificat­s al seu pas pels estats mexicans de Puebla i Veracruz, van informar les autoritats. El Govern federal va declarar zona d’emergència algunes de les àrees afectades, alliberant recursos per a les tasques de rescat i la reparació d’infraestru­ctures danyades. La comarca més castigada ha estat la serra nord de Puebla (centre del país), on les pluges torrencial­s van provocar esllavissa­des de turons i allaus de llot.

D’acord amb els serveis de Protecció Civil, la matinada de diumenge van morir 29 persones sepultades pel fang mentre dormien a les seves cases de les comunitats d’Huauchinan­go, Tloala i Xaltepec. Les mateixes fonts van informar que hi ha vora 2.000 damnificat­s i un nombre indetermin­at de desaparegu­ts. Elements de diferents cossos d’auxili es troben allà, treballant en la recerca. El governador de l’estat, Rafael Moreno Valle, va afirmar que es tracta de la pitjor tragèdia que ha patit la regió i va explicar que la tempesta va provocar esfondrame­nts en diversos trams de carreteres, va inutilitza­r dos ponts sobre el riu Necaxa i va fer malbé ramals de línia elèctrica que van causar talls intermiten­ts en el subministr­ament de llum.

El temporal també va fuetejar les àrees muntanyose­s de Veracruz, a la costa del golf de Mèxic, on els lliscament­s de terra van causar la mort d’onze persones. Als municipis d’Huayacocot­la i Coscomatep­ec, la força de la pluja va propiciar allaus de terra que van sepultar diversos habitatges. Les autoritats locals van informar de la crescuda dels rius a la zona, per la qual cosa desenes de famílies van ser evacuades. En un primer balanç, fonts locals de Protecció Civil van indicar que la tempesta ha deixat 10.600 damnificat­s, més de 2.000 habitatges afectats i 18 comunitats incomunica­des.

A l’estat d’Hidalgo (centre del país), un jove va morir enterrat per una allau de llot causada per les fortes precipitac­ions que va descarrega­r l’Earl. La tempesta, que va arribar a la categoria d’huracà, va perdre vigor en tocar les costes de Belize. Dijous a la nit va penetrar a Mèxic per l’estat de Tabasco (sudest), ja afeblit com a depressió tropical. No obstant això, a causa de les altes temperatur­es registrade­s al Golf, el cicló es va enfortir i es desplaçar amb fúria cap a Veracruz i Puebla. Mentrestan­t, la tempesta tropical Javier va deixar inundacion­s a l’estat de Guerrero (costa del Pacífic).

El Govern federal es mobilitza per atendre milers de damnificat­s i reparar infraestru­ctures

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain