La Vanguardia (Català)

Rajoy i Rivera es trobaran demà sense esperances d’acord

- FERNANDO GARCÍA

La previsió més important de la reunió que tindran demà el president Mariano Rajoy i el líder de Ciutadans, Albert Rivera, és la de la seva mateixa celebració. Potser l’ambient de cordialita­t, les promeses de lleialtat en temes d’Estat i els avenços en la col·laboració per a afers pressupost­aris estimulen les càbales amb vista a la investidur­a. Però si tots dos s’atenen al guió que ahir van repetir els representa­nts parlamenta­ris del PP i Ciutadans, el fracàs de la cita està garantit.

El portaveu popular al Congrés, Rafael Hernando, va dir que confiava que aquesta segona trobada entre Rajoy i Rivera, després d’una primera conversa la setmana passada que el president va definir com a “primer pas d’una llarga caminada”, permeti continuar avançant en aquesta marxa; textualmen­t, que serveixi per “continuar fent passos” en aquest “llarg camí”, va dir Hernando seguint fil per randa el camí metafòric marcat pel seu cap.

Hernando no es referia únicament a la feina que C’s està disposat a “avançar” mitjançant un acord amb Rajoy per definir el sostre de despesa de les administra­cions (a la baixa, pel que fa a Rivera) i elaborar els pressupost­os a temps perquè Brussel·les els tingui a l’octubre i evitar així costoses sancions. El veterà diputat del PP també al·ludia al document de deu punts que, sobre línies polítiques genèriques, Rajoy va entregar a Rivera a fi de temptar-lo a anar cap a un pacte de governabil­itat.

D’això, res, va replicar el secretari general de Ciutadans al Congrés, Miguel Gutiérrez: res d’acord de governabil­itat i res que C’s passi de la promesa d’abstenció al vot favorable en una investidur­a de Rajoy. “No firmarem un acord de govern amb el PP. La nostra abstenció és suficient perquè el PP pugui governar en minoria majoritàri­a”, va dir Gutiérrez sense vacil·lar.

Amb tot, Hernando no havia posat tant d’èmfasi en la conveniènc­ia d’un vot favorable de C’s com en la necessitat d’una abstenció del PSOE, ja que sense aquesta abstenció, tot i que Rivera i els seus acabessin acceptant, “la legislatur­a és inviable”. Entre altres coses perquè el PP ja ni es planteja buscar vots addicional­s en les forces nacionalis­tes i independen­tistes del País Basc i Catalunya: “Això no té sentit. Coneixem la posició d’aquestes forces; és absurd intentar-ho”, va assenyalar el portaveu del PP.

Hernando va reconèixer que un sí de C’s “podria ajudar” a fer que el PSOE s’abstingués. Però va insistir que l’element “determinan­t” és la posició de Pedro

El PP veu “temerari i desproporc­ionat” fixar una data per a la investidur­a sense un pacte previ

Sánchez, a qui va recordar que “si vol ser cap de l’oposició haurà de permetre la formació de govern. Com a alternativ­a, i en vista de la guerra de nervis que sembla que socialiste­s i Ciutadans mantenen entre si, Hernando va proposar que Rivera i Sánchez canviïn la seva posició “de manera simultània”.

El portaveu popular va descartar que Rajoy pugui sotmetre’s a una votació d’investidur­a sense garantia d’èxit. “Si no hi ha acord de govern, no hi ha possibilit­at d’investidur­a. I si no es dóna aquesta possibilit­at, no té sentit anar a un debat”. Així que fixar una data per a aquest debat seria “temerari i desproporc­ionat”, va sentenciar.

 ?? MARISCAL / EFE ?? Imatge de la trobada entre Rajoy i Rivera dimecres passat
MARISCAL / EFE Imatge de la trobada entre Rajoy i Rivera dimecres passat

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain