La Vanguardia (Català)

El comptador: postal

- Sergi Pàmies

Diumenge radiant. Platja de Sant Miquel, a la Barcelonet­a. Comencen a desembarca­r famílies senceres per ocupar el pam de sorra que els pertoca. Com a bons indígenes, saben que convé arribar prou tard perquè els serveis de neteja i la policia s’hagin endut les restes del naufragi noctàmbul i prou d’hora perquè encara no s’hagi decretat el campi qui pugui. L’horari, doncs, es redueix a 9.30-12.30 per fer realitat la utopia olímpica d’obrir la ciutat al mar sense que soni a farsa. El paisatge impression­a. La combinació de l’entorn popular i el fet que a aquesta hora la majoria de banyistes siguin usuaris de tota la vida manté l’essència d’un escenari limitat per les torres de Txernòbil i la monstruosa vela de l’hotel W. ¿Elements nous? El comptador d’immigrants morts a la Mediterràn­ia que l’Ajuntament ha instal·lat al passeig Marítim, entre els xiringuito­s La Guingueta i La Deliciosa.

És un memorial de gairebé tres metres d’alçària, que inclou un marcador amb la xifra de víctimes i un sermó que declara Barcelona ciutat refugi i denuncia la conversió del mar en “fossa comuna”. El dia de la inauguraci­ó, marcava 3.034. Avui en marca 3.132 i

El dia de la inauguraci­ó, el comptador de víctimes marcava 3.034; avui n’indica 3.132

desperta les mateixes reaccions: indiferènc­ia (escandalos­ament majoritàri­a), adhesió (una parella d’austríacs em pregunten què és, els hi explico, llegeixen el sermó en anglès, aixequen el polze en senyal de suport i fugen de mi com d’un missioner mormó) i repulsa (dels que s’avergonyei­xen d’aquesta instrument­alització de la tragèdia). El monòlit viu al marge de la seva ona expansiva. Els para-sols i les gandules esperen l’arribada de les masses (gandula + para-sol = 9 euros) i les dutxes encara no estan prou sol·licitades (s’hi esta dutxant, vestida, l’acompanyan­t d’un escamot de bevedors liderats per un home que crida: “¡Viva Chile, carajo!”).

Un rètol municipal prohibeix l’ús d’instrument­s de percussió, altaveus i amplificad­ors i és tan respectat com la normativa d’anar sense samarreta pel carrer. L’altaveu municipal anuncia la presència de meduses. En la seva condició d’éssers gelatinoso­s, les meduses també senten l’efecte crida de Barcelona. Penjades als balcons, les banderes de la Barcelonet­a certifique­n la tensió entre la resistènci­a indígena i l’omnipotent exèrcit invasor. Les contraseny­es són clares: sangria, paella, tapa, mojito i take away. Armades amb bosses i neveres de pícnic litoral, les famílies baixen de l’autobús 59 com baixaven del tren de Les Planes. Prenen posicions per a la batalla que d’aquí a unes hores decidirà si serà un gran dia o no. Amb una barreja d’il·lusió, astúcia, orgull i resignació, el barri es prepara. A La Cassola ja han tret les croquetes de carn d’olla i al Salamanca l’esmorzar deu ser de capità general perquè, aparcats a fora, hi ha tres cotxes patrulla de la Guàrdia Urbana, els Mossos d’Esquadra i la Policia Nacional. Ja se sap que quan es tracta d’esmorzar, hi ha més coses que ens uneixen que no pas que ens separen.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain