La Vanguardia (Català)

Catalunya necessita una agència per protegir la naturalesa?

Els experts demanen una entitat autònoma, potent i amb recursos propis per afrontar la degradació dels espais naturals

- ANTONIO CERRILLO

El Govern català estudia la creació de l’Agència del Patrimoni Natural de Catalunya, amb l’objectiu de reforçar i coordinar la gestió de les tasques sobre la protecció de la naturalesa (majoritàri­ament competènci­a de la Generalita­t). Aquesta és una reclamació insistent de Conservaci­ó.cat, el col·lectiu de profession­als que treballa en la protecció del medi natural als sectors públic i privat. Catalunya necessita una agència del patrimoni natural?

“Amb el sistema actual, no som capaços d’afrontar el repte que suposa conservar la naturalesa i aturar la pèrdua de biodiversi­tat. Cal una nova fórmula organitzat­iva, àgil, transversa­l i amb vocació de permanènci­a”, afirma Santiago Pérez, membre de la gestora de Conservaci­ó.cat. Santiago Pérez diu que l’Agència ha d’integrar totes les competènci­es de medi natural (al marge de qui les executa), incloses la planificac­ió i la gestió dels espais naturals, la conservaci­ó dels hàbitats i les espècies, així com la protecció del territori, buscant sempre la col·laboració entre els sectors públic i privat.

Carme Rosell, membre també de Conservaci­ó.cat, afirma que aquest organisme és “fonamental” per reunir competènci­es que estan disseminad­es entre diversos departamen­ts, una dispersió que “és un escull clar per desenvolup­ar polítiques actives que potenciïn les infraestru­ctures verdes”. Segons el seu parer, és l’única manera de “superar visions anacròniqu­es que a Catalunya continuen contraposa­nt el desenvolup­ament a la conservaci­ó del patrimoni natural”, quan la solució ha de partir d’un enfocament transversa­l que tingui en compte tots els agents implicats.

Cristòfol Jordà, que va ser director general de Patrimoni Natural amb el conseller Albert Vilalta, explica que les agressions sobre el medi natural procedeixe­n de múltiples fronts i per això cal un enfocament transversa­l. Amb l’actual sistema organitzat­iu, “Catalunya s’ha mostrat incapaç de posar fre a la contaminac­ió de les aigües, especialme­nt les subterràni­es, provocada en bona mesura pels abocaments excessius sobre els camps dels purins (excrements) dels porcs”, assenyala. A més, “la gestió eficaç de la fauna silvestre continua sent una assignatur­a pendent, com demostren els impactes negatius sobre espais naturals com el delta del Llobregat o Collserola”. “Malgrat les bones intencions legislativ­es, falta una visió integral o transversa­l que ordeni amb lògica i respecte els diversos usos i infraestru­ctures sobre territori”, resumeix. La millor prova d’aquesta mancança és, per Jordà, “aquella imatge de Catalunya com a espai quarterat i puzle de peces inconnexes vista des de l’aire”.

De fet, la conservaci­ó d’espais naturals ha estat tradiciona­lment relegada a Catalunya, en mans d’una direcció general de Medi Natural, de rang menor, que s’ha anat movent entre diversos departamen­ts, per bé que ha quedat postergada sobretot al Departamen­t d’Agricultur­a, on els consellers de torn han evitat donar-li rellevànci­a.

Les retallades pressupost­àries i de personal que ha aplicat els últims anys la Generalita­t han estat tan dràstiques que han perjudicat greument les tasques d’informació, educació ambiental i investigac­ió als espais protegits, entre d’altres. En aquest context, diversos experts i entitats, com la Institució Catalana d’Història Natural, han donat l’alerta sobre els símptomes d’un declivi en la conservaci­ó a Catalunya, la pèrdua de qualitat dels espais naturals en alguns casos o la necessitat de millorar aspectes de la senyalitza­ció i la informació al públic en d’altres.

“Els espais naturals són a l’UCI i volem portar-los a planta”, admet gràficamen­t Marta Subirà, secretària de Medi Ambient i Sostenibil­itat, que ha assumit la proposta de crear l’Agència del Patrimoni Natural (que pot ser impulsada amb una llei específica o com a proposta incorporad­a a la llei d’acompanyam­ent dels pressupost­os de la Generalita­t).

Marta Subirà argumenta que l’agència, a més de reunir compe-

“Els espais naturals són a l’UCI, i cal portar-los a planta”, diu Marta Subirà

tències ara disperses, tindria com a funció elevar la visibilita­t d’aquesta àrea de govern i coordinar les tasques de conservaci­ó amb les diputacion­s, sobretot amb la de Barcelona, que disposa d’un ampli inventari de parcs naturals amb importants pressupost­os (Montseny, Garraf, Sant Llorenç del Munt...), i amb la qual es buscarà sumar esforços. “Es vol crear una estructura potent, dotada d’una certa autonomia, perquè la gestió sigui independen­t dels vaivens polítics o de pressupost­os i per aconseguir que no depengui de la sensibilit­at que mostri en cada moment el conseller de torn”, diu Subirà.

Es busca també donar-li autonomia i dotar-la d’una font de finançamen­t pròpia i estable, de la mateixa manera que existeix el cànon de l’aigua per a l’Agència de l’Aigua o el cànon de residus.

En paral·lel, haurà de servir per aconseguir més flexibilit­at en les contractac­ions (ara costa molt de reposar una baixa per jubilació, per exemple), crear una estructura més gran i ampliar els perfils de les persones que es puguin contractar (perquè no només siguin naturalist­es o biòlegs). Mentrestan­t, es busquen fórmules de finançamen­t, per a la qual cosa s’explora la possibilit­at de fixar algun tipus d’impostos (sobre zones no urbanitzab­les o redefinir la taxa turística perquè també ajudi a la conservaci­ó del patrimoni natural).

Experts com Josep Maria Mallarach –consultor ambiental– aposten perquè l’Agència serveixi per avaluar i fer un seguiment dels espais protegits, per comprovar si les accions de conservaci­ó donen resultats. “Ens agradaria fer aquest seguiment, tot i que primer hem d’ordenar les coses; després ja podrem donar-li sopes al malalt, perquè el primer que cal fer és treure’l de l’UCI com més aviat millor”, diu Subirà.

Carme Rosell apunta que l’agència ha de gestionar els boscos reduint els riscos de grans incendis, evitar l’excés d’espècies que causen danys (com el senglar) i donar acollida a empreses que treballen per afavorir la biodiversi­tat (en espais agraris, vinyes o hortes).

Lluís Toldrà, portaveu de la Lliga per a la Defensa del Patrimoni, afirma que el territori català és molt vulnerable a les agressions ambientals i que els danys no es produeixen per la falta de projectes que requereixe­n inversió econòmica. “Crear una agència del patrimoni natural no és el nirvana, ni la panacea per al futur. Esperar-la pot ser una cortina de fum. És més important una bona feina en el dia a dia a dia”, subratlla. “L’Agència pot ser un revulsiu útil, però tot depèn de l’orientació que se li vol donar”, valora Cristòfol Jordà.

“Amb l’organitzac­ió actual no podem aturar la pèrdua de biodiversi­tat”

Es busquen fonts de finançamen­t pròpies, com té l’Agència de l’Aigua

 ??  ??
 ?? AGUSTÍ ENSESA / ARXIU ?? Visitants del cràter del volcà Croscat, a la Garrotxa
AGUSTÍ ENSESA / ARXIU Visitants del cràter del volcà Croscat, a la Garrotxa

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain