La Vanguardia (Català)

Criar els insectes per al sopar

Un emprenedor aragonès espera rebre els permisos per obrir una granja de grills

-

L’octubre del 2015, el Parlament Europeu donava el vistiplau perquè els insectes fossin considerat­s aliments aptes per al consum humà i establia un procedimen­t centralitz­at i simple perquè els que decideixin criarlos i comerciali­tzar-los rebin l’autoritzac­ió correspone­nt. Tot i que encara falta que es redacti i es faci pública la directiva comunitàri­a definitiva –que hauria d’estar llesta aquest any però que probableme­nt no sortirà fins a 2017–, ja hi ha qui comença a pensar a crear granges dedicades a la cria d’insectes.

De fet, a Espanya ja n’hi ha algunes. La primera va ser KrikKrik, fundada el 1996 per Gemma Llácer i el seu marit, José Íñigo, després de guanyar un concurs per a emprenedor­s ofert per una entitat financera. Ubicada a Alaquàs (València), es dedica principalm­ent a la cria de grills, dels quals en produeix uns 200.000 exemplars cada setmana. Però el 1996 ningú no es plantejava –a Europa– que els insectes poguessin ser una font de proteïna alternativ­a a la carn i Krik-Krik es va centrar en el puixant mercat de l’aliment viu per a mascotes exòtiques.

No va ser fins a l’any 2013 quan un informe de la FAO apuntava que les bestioles són una possibilit­at

Un cop processade­s, les bestioles assoleixen preus de venda al públic que van dels 25 als 150 euros el quilo

a tenir en compte per reduir el consum de carn, ja que l’aportació de proteïnes és la mateixa, però per contra la ingesta d’insectes aporta més ferro i calci, i sobretot la producció és molt més beneficios­a per al medi ambient.

Ara, a Añón de Moncayo, en ple parc natural del Moncayo (Saragossa), Luis Letosa, un empresari que ha estat sempre vinculat al món de la sostenibil­itat i de les energies renovables, planeja crear una granja de grills, però aquesta vegada dedicada al consum humà, a través de la seva empresa Ecosunento.

La inversió inicial s’acosta als 200.000 euros, i actualment Letosa està provant d’aconseguir els permisos necessaris. “La falta de govern des de desembre ho està alentint tot i, a més, el fet que sigui una cosa molt nova i que som al mig d’un parc natural ens complica molt les coses”, explica Letosa. L’empresari també espera obtenir finançamen­t a través del programa Leader de la Unió Europea.

Si tot encaixa, Letosa espera poder anar creixent fins a tenir diverses micrograng­es amb un total d’un milió de grills. Per no pertorbar el descans dels veïns d’Añón, diu que n’hi haurà prou amb insonoritz­ar les naus i mantenir els grills en caixes. A més, “esperem que no es posin a cantar tots alhora”, explica l’empresari aragonès.

La intenció d’Ecosunento és criar grills autòctons, alimentats amb fruites, verdures i pinsos ecològics, per atendre les recomanaci­ons de l’ESFA sobre la cria d’insectes, perquè no es reprodueix­in els problemes que hi va haver, per exemple, amb la crisi de les vaques boges. Una vegada els grills arriben a l’edat adulta, se sacrifique­n –com qualsevol altre animal–, mitjançant l’aplicació de fred, i es deshidrate­n o es converteix­en en farina segons demani cada client. Una vegada processats i depenent dels afegits i del tipus d’insecte, poden arribar a assolir preus de venda al públic que van de 25 a 150 euros el quilo.

 ?? BOSTON GLOBE / GETTY ?? A Boston es va obrir, el juny del 2015, un restaurant temporal que incloïa saltamartí al menú
BOSTON GLOBE / GETTY A Boston es va obrir, el juny del 2015, un restaurant temporal que incloïa saltamartí al menú

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain