La Vanguardia (Català)

Alumnes democràtic­ament saludables

- Carina Farreras

Els últims anys polítics transcorre­guts estan deixant un rastre corrosiu en la societat espanyola per la falta de valors veritablem­ent democràtic­s. “Brexit és

Brexit”, va dir Theresa May el dia que va prendre el comandamen­t de la nació amb més història democràtic­a del món. Amb això volia dir: posem fi a les polèmiques sobre si una qüestió tan complexa com la sortida de la UE s’havia d’haver consultat als ciutadans o si el resultat hauria d’haver tingut més consens. “Brexit is Brexit”. I Cameron, que no serà recordat com una de les figures més dignes en la història del país, va ser acomiadat al Parlament sense acritud. Ja ens agradaria en aquest costat dels Pirineus una visió menys tràgica de la vida... i, sens dubte, més cultura democràtic­a. Almenys per depurar els corruptes i per exigir que s’expressi i es representi la veu de tots els ciutadans. En qualsevol parament.

El pedagog Pere Vergés defensava que calia crear dins de l’escola els fonaments d’una ciutat ideal, on cada persona es convertís en ciutadà, amb drets i deures, en relació amb la col·lectivitat. Escoles democràtiq­ues en les quals la convivènci­a escolar es basés en la participac­ió activa dels nens i la seva representa­tivitat en els òrgans de govern. Una bogeria? De cap manera. Hi ha escoles, a més de les fundades per Vergés, que ja treballen així.

Però no és fàcil implementa­r-lo de manera general. Com diu la investigad­ora de l’UVic-UCC Nuria Simó, la credibilit­at d’aquestes “escoles democràtiq­ues” requereix l’assumpció dels seus valors per part de tota l’organitzac­ió. Si creiem que és el millor model perquè els alumnes aprenguin a conviure, ha de ser també el nostre model de funcioname­nt, aplicable a la mateixa gestió de l’escola.

Potser la perspectiv­a de formar futurs ciutadans conscients, lliures i crítics, capaços de crear una societat més justa que la que rebran, pot encoratjar el canvi. Tant de bo!

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain