La Vanguardia (Català)

La Fiscalia demana 19 anys per als piròmans d’Horta

El fiscal també planteja indemnitza­cions milionàrie­s per a les famílies dels cinc bombers morts i altres afectats

- SARA SANS Tarragona

Set anys després del tràgic incendi d’Horta de Sant Joan, que va passar d’estar pràcticame­nt estabilitz­at a atrapar mortalment cinc bombers dels GRAF de Lleida, la Fiscalia demana 19 anys de presó i indemnitza­cions milionàrie­s que podrien superar els vuit milions d’euros als dos joves acusats de provocar el foc, que va acabar calcinant unes mil hectàrees. L’escrit és contundent i no acull dubtes sobre la intenciona­litat de Juan Antonio Paz i Lorenzo Forner.

A banda d’un delicte d’incendi forestal, la Fiscalia de Tortosa responsabi­litza els dos joves de cinc delictes d’homicidi imprudent per la mort dels bombers i d’un delicte de lesions per imprudènci­a pel sisè bomber, que va resultar greument ferit quan el grup es va veure atrapat perquè el foc va revifar. Juntament amb la pena de presó, se’ls reclamaran indemnitza­cions milionàrie­s per restituir els danys a les famílies de les víctimes, als propietari­s de la trentena de finques afectades i també a les administra­cions.

En l’escrit es considera provada la mala fe dels dos joves. Lorenzo Forner i Juan Antonio Paz tenien 26 i 27 anys quan, una vegada extingit l’incendi, van ser detinguts i empresonat­s. Tots dos van sortir en llibertat un mes i mig després, havent pagat 6.000 euros cadascun. Segons l’escrit, van calar foc a una finca, a només quatre metres d’on s’havia acumulat una gran quantitat de llenya, mentre estaven d’excursió al terme municipal d’Horta de Sant Joan, i podrien haver utilitzat unes bombones de gas per accelerar l’incendi. Unes setmanes després de la tragèdia van sortir a la llum unes fotografie­s que tots dos s’havien fet amb el telèfon mòbil en actitud presumptam­ent burleta mentre darrere seu les flames avançaven.

Un dels advocats de les famílies dels bombers va demanar fins i tot que s’investigué­s si els dos presumptes piròmans havien actuat per encàrrec. Tot i això, quan Lorenzo Forner i Antonio Paz van ser citats es van negar a declarar. Ara la Fiscalia ha enviat les seves conclusion­s a l’Audiència de Tarragona, però encara no s’han traslladat als acusats, de manera que les defenses han de presentar els seus escrits abans que es pugui posar data al judici per un incendi que es va prolongar durant nou dies, a finals de juliol del 2009.

L’incendi va acabar arrasant més de mil hectàrees del parc natural dels Ports i va afectar una trentena de finques. En alguns casos els propietari­s demanen 600.000 euros d’indemnitza­ció, segons va avançar ahir Diari de Tarragona.

A banda dels particular­s, les administra­cions també demanen indemnitza­cions (7,5 milions la Generalita­t i 700.000 euros el Ministeri de Medi Ambient), de manera que en total els presumptes piròmans podrien haver de fer front a més de 20 milions d’euros.

 ?? MAITE CRUZ / ARXIU ?? Un grup de bombers atacant el foc d’Horta de Sant Joan el 22 de juliol del 2009
MAITE CRUZ / ARXIU Un grup de bombers atacant el foc d’Horta de Sant Joan el 22 de juliol del 2009

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain