La Vanguardia (Català)

Oposició veïnal a l’ús del qüestionat glifosat

La utilitzaci­ó de l’herbicida provoca queixes a Viladecans; els veïns de Vallvidrer­a aconseguei­xen evitar que es faci servir

- JOSE POLO DAVID GUERRERO

L’ús d’un herbicida als carrers de Viladecans durant el mes d’agost ha provocat el rebuig d’un grup de veïns, que han posat el crit al cel quan han vist que s’aplicava glifosat al seu barri.

El polèmic component químic és l’herbicida més venut al món i s’utilitza bàsicament per matar les males herbes. L’Agència Internacio­nal per a la Investigac­ió sobre el Càncer (IARC), que depèn de l’Organitzac­ió Mundial de la Salut (OMS), el va catalogar el 2015 com a substància probableme­nt cancerígen­a per a humans. La Comissió Europea, en canvi, no ha aconseguit consensuar una posició ni a favor ni en contra de l’herbicida i espera nous informes en un termini de 18 mesos per decidir si renova temporalme­nt el permís als productes amb glifosat.

L’Ajuntament de Viladecans està utilitzant el glifosat en diverses actuacions que es fan als carrers de la ciutat durant el mes d’agost. Ahir la brigada municipal el va aplicar als carrers del barri de la Torre Roja i té previst continuar amb el tractament als escocells dels arbres al llarg del dia d’avui. Fins dinormativ­a vendres s’utilitzarà en tres punts més de la ciutat del Baix Llobregat per culminar les tasques habituals de fumigació estiuenque­s.

“Es tracta d’un producte que és a la llista negra del càncer”, alerta l’associació de veïns de la Torre Roja de Viladecans. “L’Ajuntament ignora la salut dels ciutadans”, diuen des de l’entitat veïnal. Fonts del Consistori repliquen que tots els tractament­s compleixen amb la vigent i neguen taxativame­nt que s’estigui posant en risc els veïns. “Fa molts anys que el glifosat es fa servir en múltiples ciutats”, asseguren fonts del govern municipal, que fan una crida a la calma i afirmen que, per evitar el contacte directe dels veïns amb la substància química, totes les actuacions previstes es fan en vies de pas i lluny de parcs infantils i voltants.

La polèmica no és nova. La pressió ciutadana ja va paralitzar una actuació similar el mes de març a Viladecans. Fa poc també va passar a Barcelona. A començamen­ts de juny els veïns de Vallvidrer­a van veure personal de Parcs i Jardins aplicant glifosat a les voreres del barri per matar les males herbes i es van dirigir a ells per demanarlos que no continuess­in.

“L’herba que creix a la vorera es pot tallar fàcilment amb una desbrossad­ora; no calen productes químics”, assegura Henk Hobbelink, de la cooperativ­a Can Pujades. Membres de la seva entitat i de l’associació de veïns de Vallvidrer­a van plantejar obertament el malestar i, tot seguit, els operaris van atendre la queixa i van frenar l’actuació. Segons fonts municipals, els veïns tenen de dret a demanar que no s’utilitzi el polèmic herbicida al seu carrer.

A començamen­ts d’aquest any l’Ajuntament de Barcelona es va comprometr­e a prescindir de l’ús del glifosat als espais verds de la ciutat de manera definitiva el gener del 2017. Es van donar el termini d’un any per treballar en la desaparici­ó de la substància. Fins aleshores, se’n reduirà l’ús de manera progressiv­a. De fet, ja s’estan provant diverses tècniques alternativ­es en deu barris de la ciutat.

En el mateix sentit s’han encaminat altres ciutats com l’Hospitalet, Tarragona i Madrid, seguint la línia de Badalona, que el novembre de l’any passat va ser el primer municipi d’Espanya que va utilitzar el principi de precaució i va prohibir l’ús de glifosat a les àrees verdes i l’arbratge viari.

Els treballado­rs de Parcs i Jardins tenen l’ordre de no aplicar l’herbicida si els veïns ho demanen

 ?? XAVIER CERVERA ?? La brigada municipal de Viladecans va fumigar ahir els escocells del carrer Antonio Machado
XAVIER CERVERA La brigada municipal de Viladecans va fumigar ahir els escocells del carrer Antonio Machado

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain