La Vanguardia (Català)

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Relatiu a una cerimònia religiosa. Tanco el bec i demano tripa. 2 Escaire. Persona que té bosses just sota els ulls. Ho fa amb l’ou la gallina abans que se n’ocupi la lloca. 3 El seu pas remet a la Legió. Projectil petit que vola pels pubs. Bo. 4 Regueu amb ganes de remullar-ho tot. Radicals univalents de l’età. Puny d’espasa. 5 Tindrà de la cantant que demanava què. Cent, cinc i deu dels que tenien circs molt diferents dels nostres. Casc planià.

6 Arrels. Rar com ell sol. 7 Centúria que remet a l’imperi romà. Buscador d’aigües subterràni­es amb una eina que apel·la a la seva sensibilit­at. Emetem per antena. 8 Raresa d’ateu. Noguera que sí que ho era. El transport que van cap a Montserrat. 9 Ho diposita en recipients de vidre. 2R. Ros i agitat. 10 Tres de les banyes. Malalties de la pell que provoquen una mena de crostes. Ara fem l’article. 11 Vagis d’aparador en aparador sense cap objectiu de compra concret. Pèl retallat. Poden ser de bany, però l’hipertens les defuig.

12 Estany. Que fa olor d’all. Ens cal per respirar. 13 Est. Domo tal com es deia en català antic. Proverbis amb ressons musicals. 14 Transpirar­em de tant esforçar-nos-hi. Obeïda des d’una òptica catalanist­a.

VERTICALS 1 Fosquets de pell, com els mestissos. Que es poden inventar.

2 Iode. Al Tour de França li adjudiquen un fanalet vermell. Qeu succeeix cada any. El primer de tots.

3 Enganyares. Impedida com a documental­ista. 4 Les del mig de les dues. Embarcació de fons pla. Humor serós. 5 De formes gens suaus. Humides després de la dura tasca que han emprès. El gran Mèxic.

6 Verd blanquinós. Mata de papilonàci­es que esdevé crua si l’agites. Caixet automàtic. 7 Iluro sense les vocalistes mataronine­s. Clissà. M’ocupo que els meus subordinat­s a la papereria facin la feina. 8 Reculls d’obres farmacèuti­ques. Barra petita de metall fos. Acaba com comença.

9 La xifra que fa buidar més ampolles. Enganyem. Vaca tibetana.

10 Determines el diàmetre d’una bala. Pregada. 11 As. Alabada. Bola posada en joc a Wimbledon. 12 Disc de llarga durada. Sistemes de reg rodons. Àliga escapçada. 13 En un cert sentit, la nota més lluminosa. Mandres. Principi d’identitat. 14 Somni de surfista. Queixa de gat. Gosa perdre el cap.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain