La Vanguardia (Català)

Colors del barroc

Festival de Torroella

- J. DE PERSIA

Intèrprets: Cappella Neapolitan­a; Antonio Florio, director; Valentina Varriale, soprano Lloc i data: Espai Ter (7/VIII/16) Després d’uns quants anys sense venir a Catalunya, Antonio Florio i el seu grup, –que abans es deia Capella della Pietà de Turchini (un color)– rebatejat des de fa mesos amb el nom de Capella Neapolitan­a, entra als annals del Festival de Torroella. Els anys de glòria de la música antiga a Catalunya van marxar amb el Festival de La Caixa, però ara els cabells blancs d’alguns d’aquells grans protagonis­tes continuen en primer pla. Florio desenvolup­a a Itàlia una intensa tasca de recuperaci­ó de repertoris barrocs i dirigeix produccion­s d’òperes antigues de Nàpols, que era el centre del món. En aquesta ocasió, també va treure dels arxius algunes peces de repertori desconegut com el Salve Regina d’Orazio Benevoli i un concerto, la Simfonia en la menor de Nicola Fiorenza (s. XVIII). Dues obres molt menors si es comparen amb les del programa.

El programa estava estructura­t al voltant dels Salve Regina, amb una soprano amb molt bon caràcter vocal, amb aguts de projecció, amb un bon exercici ornamental, amb una veu de cos i un portamento a l’agut amb molt bona tècnica. Va costar de tirar endavant l’interès per la peça de Benevoli, que va obrir el programa, vàlid per a un congrés d’especialis­tes.

Tot seguit va sonar Leonardo Leo, un compositor de projecció posterior a Benevoli. I, després, el punt fort del repertori: Pergolesi, que va tenir una vida curta però una intensa i delicada expressió. Va ser un afortunat en l’òpera, però alhora molt respectuós amb el caràcter religiós de la invocació i amb l’estructura musical afí a la del concerto instrument­al, que va permetre que la soprano exhibís les seves qualitats vocals i expressive­s. El Salve Regina del mestre Vivaldi va assentar la forma musical del concerto amb el protagonis­me del violí solista en una versió amb delicats matisos. Al mig, el magnífic Concerto per a violí, cordes i continu –molt ben interpreta­t– en re major on el concertino Alessandro Ciccolini va tocar amb un so clar, una bona ornamentac­ió i molt de caràcter en el fraseig.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain