La Vanguardia (Català)

Carlos Martín Fortalesa + flotabilit­at

-

Una nova era en què tot girarà entorn de la preparació del nedador està a punt de començar. Si fa uns anys la revolució va arribar amb l’avenç tecnològic que va llançar al mercat banyadors que la Federació Internacio­nal va prohibir quan als Mundials de Roma es van batre 43 rècords del món, ara aquesta cascada de plusmarque­s de Rio només la pot explicar la introducci­ó d’una nova metodologi­a de l’entrenamen­t multidisci­plinari.

Han estat sis topalls universals en dues jornades pletòrique­s, un fet inèdit en els últims anys. I no han canviat els materials de la piscina ni s’ha millorat la fabricació dels vestits de bany, encara que Phelps digui que l’Aqua Sphere que ell mateix dissenya és garantia d’èxit. Es tracta d’una combinació de talent i feina. Fred Vergnoux, entrenador de Mireia Belmonte, ho sol dir ben clar: “Treball, treball i treball. No és que no sigui important la dietètica, la psicologia i altres aspectes, però del que es tracta és de treballar, i molt dur”.

Pot semblar una reflexió simplista, però els entrenador­s i nedadors espanyols desdenyen iniciative­s com la de Phelps, que a Rio es deixa veure amb unes ventoses a l’esquena que diu que milloren la circulació de la sang. Ho anomenen cupping i amb el temps en comprovare­m els beneficis. Phelps és dels més transparen­ts, com Ledecky, que entrena amb homes, però no se’n sap gaire, de la feina que fa Adam Peaty, que consumeix més hores que ningú al gimnàs, i no diguem de la inquietant Hosszú, que el seu marit i entrenador protegeix de manera ferotge. Són exemples de l’equació invencible, la de les dues F: fortalesa + flotabilit­at.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain