La Vanguardia (Català)

Cops d’autoritat

Espanya 10 Espanya guanya els EUA en un partit amb cinc expulsats Estats Units 9

- CARLOS MARTÍN Servei especial

EMOCIÓ FINS AL FINAL Els de Gabi Hernández es van sobreposar a l’exclusió d’Echenique, figura amb tres gols

No és freqüent que hi hagi cinc expulsats en un partit de waterpolo, i encara menys que la selecció espanyola aconseguei­xi sobreposar-se a una clatellada com l’exclusió de Gonzalo Echenique al començamen­t del tercer quart. L’hispanoarg­entí era la gran figura del xoc amb tres gols en el primer quart i en el seu poderós braç esquerre i en el control del partit de Guillermo Molina es fundaven les esperances de batre els Estats Units en un matx considerat vital. La seva expulsió va fer témer el pitjor.

Espanya va vèncer finalment per 9-10 (parcials de 2-4, 3-1, 2-3 i 2-2), però patint fins a l’últim segon per la falta d’encert en els últims atacs. El que tan bé s’havia fet fins llavors, amb quatre gols anotats en cinc superiorit­ats numèriques, es va torçar al final. Del tranquil·litzador 7-10 es va passar a un 9-10 a causa de dues jugades amb un home de més que no van donar cap fruit. I quan faltava un minut, els nord-americans van tenir una última oportunita­t per empatar.

“Ha estat agònic. No ho he vist perdut, però tenia por que empatessin quan hem començat a fallar les oportunita­ts de l’últim quart”, va explicar Gabi Hernández, que ja havia avançat que el partit seria un tot o res. I després del triomf, el seu discurs continua sent rotund: “Ara no tenim més remei que guanyar Croàcia demà. O guanyem o no hi ha res a fer. Això és matemàtic”.

Després del seu primer triomf en aquests Jocs Olímpics, la selecció de waterpolo ha de vèncer els croats per esperar amb garanties l’últim partit del grup, que serà contra Montenegro, una altra de les grans favorites. L’únic rival assequible és França, que de moment no ha estrenat el seu caseller de punts.

Hernández coneix molt bé els croats, “un equip jove, amb molta qualitat, però amb el qual hem de competir de tu a tu”. Tampoc no sembla que el preocupi el fet que el partit s’hagi programat de nit. “Quan jo jugava preferia jugar de nit, quan el sol no et pot molestar. Estic tranquil per això. El que em preocupa és que no trobem el camí per vèncer Croàcia”, va analitzar el tècnic.

Ahir, després d’un primer temps dominat per l’encert d’Echenique (2-4), en el segon període les coses es van torçar i l’equip dels Estats Units, entrenat pel llegendari Dejan Udovicic, va neutralitz­ar l’avantatge espanyol fins a empatar a 5, amb tres dianes de Bret Bonanni, una de les estrelles dels Estats Units.

Tot i això, ja sense Echenique, Espanya va marxar 7-10 amb quatre gols consecutiu­s amb aparicions molt valuoses d’Español i Munárriz, que va anotar un preciós gol de vaselina, que van decantar el partit. Però faltava l’última reacció dels EUA i fins i tot la selecció femenina, que va acudir a les grades a animar els seus companys, va patir com poques vegades. A elles, avui, a sobre els toca la mateixa medicina: els Estats Units.