La Vanguardia (Català)

La desconnexi­ó

- Pere Suau Sánchez P. SUAU, Centre for Air Transport Management, Universita­t de Cranfield

Dilluns a la matinada Delta va cancel·lar prop de 300 vols per la caiguda del sistema informàtic. Recentment, Southwest i American Airlines van patir problemes similars. La raó de la fallada de Delta Air Lines no ha estat explicada, però els sistemes de suport també van fallar. Aquests sistemes són essencials, ja que a mesura que més passos de l’operació s’automatitz­en són els encarregat­s de minimitzar els riscos associats a les fallades dels sistemes informàtic­s.

El 2015, les aerolínies van gastar de mitjana el 2,7% dels seus ingressos en tecnologia informàtic­a i de la comunicaci­ó (TIC). Segons l’enquesta sobre tendències en les aerolínies i TIC publicada al juny passat per SITA –l’especialis­ta en TIC per al transport aeri–, aquest percentatg­e pujarà fins al 3% l’any 2016. El més sorprenent de tot és que tan sols un 48% de les aerolínies es consideren preparades per afrontar ciberatacs comuns i únicament un 5% diuen que estan preparades per a ciberatacs avançats. Aquestes xifres són sens dubte massa baixes en el món en què vivim.

Més enllà del cas de Delta, el creixent nombre de xocs (atacs terroriste­s, meteorolog­ia...) està demostrant la vulnerabil­itat de les aerolínies i els hauria d’obligar a prendre mesures per garantir la resiliènci­a de les seves xarxes. És a dir, aconseguir recol·locar els passatgers i recuperar la normalitat de manera ràpida. Altrament, la normalitza­ció de les interrupci­ons de servei farà que el consumidor guanyi poder incorporan­t el factor de fiabilitat a l’hora de decidir amb qui vola.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain