La Vanguardia (Català)

L’avió creix en passatgers entre gener i juny el doble que l’AVE

Els viatgers aeris pugen un 11,3% davant el 6,6% de l’alta velocitat

- ALICIA RODRÍGUEZ DE PAZ Madrid

La ja clàssica competènci­a entre el tren d’alta velocitat i l’avió es va saldar en el primer semestre de l’any amb cert avantatge per al transport aeri. Segons les dades publicades ahir per l’INE, el nombre de passatgers que van viatjar dins d’Espanya amb avió va créixer una mitjana de l’11,3% entre gener i juny d’aquest any –un increment que pràcticame­nt triplica la taxa global inclosos els trajectes urbans–, mentre que l’AVE ho va fer a un ritme del 6,6%. El creixement dels passatgers aeris és el més elevat de l’última dècada i superior fins i tot als registres del 2006 i el 2007, quan en el primer semestre augmentave­n entre un 8,0 i un 8,6%. El mercat dels viatges interiors amb avió va caure fortament entre el 2009 i el 2013, quan els viatgers disminuïen a taxes del 15%.

Si ens atenim a les dades del mes de juny, els resultats són similars als dels sis primers mesos de l’any: la xifra de viatgers aeris va augmentar un 9,9% respecte al mateix període de l’any passat, davant el 4,8% registrat per l’AVE. En concret, 3,1 milions de persones van realitzar amb avió viatges interiors i 3 milions més van decidir moure’s amb tren de llarga distància (dels quals 1,8 milions en alta velocitat).

De tota manera, el transport aeri intern encara no ha recuperat nivells anteriors a

Al juny 3,1 milions de viatgers van volar entre ciutats espanyoles, lluny encara de xifres precrisis

l’esclat de la crisi econòmica. El juny del 2007, gairebé quatre milions de persones utilitzave­n l’avió per viatjar entre ciutats espanyoles, un 25% més que en l’actualitat. El volum de viatgers i el seu repartimen­t al mercat del transport no només està afectat per les dificultat­s econòmique­s sinó per la progressiv­a extensió de l’oferta en alta velocitat. En aquests anys, els usuaris de les línies de tren de llarga distància han anat augmentant, a mesura que s’inaugurave­n noves línies de l’AVE. A mitjans del 2007, feien trajectes ferroviari­s de llarga distància 1,6 milions de viatgers, per augmentar fins als 2,1 milions un any més tard –tot just quatre mesos després que per fi l’alta velocitat unís Madrid amb Barcelona–.

En total, aquest juny el transport públic interurbà va moure 112,5 milions de passatgers. D’aquests, 27,3 milions de persones van fer viatges de mitjana i llarga distància: 17,7 milions van escollir l’autobús; 5,3 milions, el ferrocarri­l; 3,1 milions, l’avió, i gairebé 937.000 el vai- xell.

L’informe de l’Institut Nacional d’Estadístic­a recull més de 402 milions de trajectes realitzats per viatgers en transport públic al juny, xifra que suposa un 3,4% més que dotze mesos enrere i una mitjana del 2,7% més en el primer semestre de l’any. Des de començamen­t d’any ha crescut tant la xifra de viatgers de trajectes urbans (2,5%) i interurban­s (2,8%) com la dels de transport especial –escolar, laboral– i discrecion­al (3,1%).

L’increment de viatgers d’autobús en els primers sis mesos del 2016 entre ciutats es deu gairebé exclusivam­ent als trasllats més curts. Si a rodalies està pujant un 5,6%, en viatges de mitjana distància ha caigut un 1,2%, mentre en llarga distància s’ha incrementa­t només un 0,6%.

La ciutat de Madrid destaca com la que està experiment­ant, al llarg d’aquest any, un increment d’usuaris més important del transport urbà (metro i autobús), amb una pujada del 5,8%. Amb Sevilla i València, Barcelona registra una pujada del voltant del 4,5%. I això malgrat el descens significat­iu –5,2%– dels viatgers del metro, una xifra que reflecteix amb tota probabilit­at les aturades dels últims mesos.

 ?? DENIS DOYLE / BLOOMBERG ?? El mes de juny, 27,3 milions d’usuaris van fer viatges de mitjana i llarga distància
DENIS DOYLE / BLOOMBERG El mes de juny, 27,3 milions d’usuaris van fer viatges de mitjana i llarga distància
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain