La Vanguardia (Català)

El leviatan escapçat

- Miguel Trias Sagnier Catedràtic de Dret d’Esade-URL

Donar suport o no donar suport a Rajoy, abstenir-se, votar sí o votar no. Fer-ho fins i tot en secret i d’amagat. És això realment el que interessa a la ciutadania? Els partits es presenten amb programes i això és el que hagués de presidir les converses entre ells per assolir acords que permetin no només superar el bloqueig institucio­nal en el qual estem immersos, sinó donar orientació i rumb al vaixell en què naveguem.

M’agradaria veure en el debat el programa econòmic i, molt particular­ment, les iniciative­s per fomentar la recerca i desenvolup­ament i la creació d’ocupació a curt termini. Les mesures per corregir la creixent desigualta­t que la revolució tecnològic­a i la competènci­a dels països emergents està produint. La política educativa i, en especial, les reformes per redirigir la nostra maltractad­a formació profession­al i combatre l’abandoname­nt escolar. La lluita contra la corrupció a través d’una autèntica reforma del sistema de finançamen­t i de la transparèn­cia dels nostres partits polítics. En fi, una reforma constituci­onal que abordi el problema plantejat per bona part de les poblacions catalana i basca.

El PP no ha abordat aquests problemes en els seus quatre anys de majoria absoluta. No li interessa. El seu únic programa és mantenir-se en el poder. I seguir els dictats d’Europa com a alumne fidel. Els mercats han valorat positivame­nt aquesta disciplina­da actitud. Però els mercats són tan cecs com sense nord la política del PP.

El problema no és Rajoy sí o Rajoy no. No és un personatge que conciti animadvers­ió ad personam. Tampoc no suscita passions. Es diu que domina els temps, quan la realitat és que, senzillame­nt, manca de pla per avançar-se als temps. Quan

Sense full de ruta per al futur govern, l’Estat continuarà sent un leviatan escapçat

arriba la tempesta s’amaga per tornar a alçar-se quan amaina. La seva tàctica ha donat fins ara bons fruits. De ser el proscrit de l’economia mundial, Espanya ha passat a ser un dels valors refugi. Es va valorar que pogués aguantar la tempesta financera sense necessitat d’un rescat complet. Després s’ha beneficiat del vent de cua: els baixos tipus d’interès, la reducció del preu del petroli i la bonança del sector turístic, empès per la turbulènci­a que impera als vessants sud i oriental del Mediterran­i. Però tots ells són factors conjuntura­ls que poden canviar de signe.

El debat hauria d’oblidar-se per un moment de les persones i centrar-se en el programa d’una majoria parlamentà­ria en la qual es recolzi el govern. No és ideal que el presideixi Rajoy, per la seva evident tolerància amb la corrupció en el seu partit. Però el problema no és la persona, sinó el full de ruta. Sense un projecte realment reformista, el nostre Estat continuarà sent un leviatan escapçat. Un aparell dominat per alts funcionari­s, acostumats a lluitar amb les coses del poder, però mancat d’un pla de futur per ressituar el nostre país en la cursa competitiv­a global.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain