La Vanguardia (Català)

El sindicalis­ta Fernández Villa cobra una pensió falsa

-

José Ángel Fernández Villa, exdiputat asturià pel PSOE, exsenador, i dirigent del sindicat miner SOMA-UGT, cobra una pensió màxima d’invalidesa que va ser “fabricada” per l’empresa en la qual treballava, Hunosa, segons revela aquesta setmana la revista Interviú.

La revista mostra fins a tres documents que es correspone­n amb els informes d’accident laboral que un empleat d’Hunosa va elaborar seguint ordres dels seus caps. En el primer d’aquells informes, de l’octubre del 1995, s’indica que Fernández Villa va patir una recaiguda d’un “accident” sofert a la festa minera de Rodiezmo “de l’any anterior”, quan li va caure a sobre una caixa de sidra que es va desprendre d’un camió, colpejant-lo al cap.

En la segona versió d’aquest informe d’accident, desapareix tota referència a la festa minera i al seu lloc s’indica que el sindicalis­ta va patir una recaiguda d’un vell accident (no s’especifica) mentre treballava a l’interior del pou Candín. “En aixecar una pedra de paredar, va notar un dolor a l’esquena”, diu el document.

Més tard, l’empresa va elaborar un tercer informe de l’accident, que va ser el que va servir a Fernández Villa, llavors de 53 anys, per percebre la pensió màxima d’invalidesa. L’informe definitiu d’Hunosa diu així: “Va relliscar per una escala i va caure, flexionant i rotant la columna, colpejant-se contra la mateixa escala”.

Fernández Villa, que va ser durant 34 anys dirigent de SOMA-UGT, va poder cobrar la pensió màxima per invalidesa durant vint anys. Ara se l’investiga per determinar l’origen d’1,4 milions d’euros legalitzat­s amb l’amnistia fiscal.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain