La Vanguardia (Català)

Rajoy recupera el diàleg institucio­nal amb el PSOE

Els socialiste­s recorden al president que l’estabilita­t l’haurà de buscar dia a dia

- Madrid

El líder del PP analitza amb Fernández els terminis de la investidur­a El dirigent socialista confia en la disciplina de vot dels seus diputats Iceta s’aferra al no a Rajoy de la majoria dels dirigents del PSC

“La relació institucio­nal s’ha normalitza­t i això és un pas positiu”. Amb aquesta frase, la vicepresid­enta Soraya Sáenz de Santamaría valorava la conversa que dijous van mantenir de nou el president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, i el president de la gestora del PSOE, Javier Fernández, en què ja van parlar d’investidur­a.

Si dilluns, la primera vegada que van conversar, va ser el president Rajoy qui va agafar el telèfon, i tots dos van quedar que deixarien oberta una via de diàleg, dijous Javier Fernández va decidir fer-ne ús per demanar aclariment­s de primera mà a les declaracio­ns d’alguns dirigents del PP de posar condicions a una abstenció socialista, que portés implícita l’estabilita­t.

Ja li porta prou problemes, al PSOE, haver de passar del no a l’abstenció per evitar terceres eleccions, per, a més a més, fer aquest trànsit, amb el cost polític que li pot causar, suportant la pressió d’un PP anunciant que si no dóna suport als pressupost­os tot pot acabar en unes noves eleccions que el PSOE no vol.

Javier Fernández, doncs, va trucar a Mariano Rajoy i l’hi va demanar. I la resposta que en va treure va ser la que el president espanyol també va fer pública abans-d’ahir: no hi hauria cap condició. Li agradaria que hi hagués un govern de coalició, o un acord estable amb grans pactes d’Estat, però a una abstenció tècnica, com s’ha anomenat la que es plantejari­a a canvi de res, tampoc no hi farà escarafall­s i no hi haurà exigències.

Amb la tranquil·litat de l’esforç que està fent el PSOE, després del convuls comitè federal que va acabar amb la dimissió de Pedro Sánchez, Javier Fernández li va explicar que no passaran d’afavorir la investidur­a, que “en cap cas el PSOE no li proporcion­arà l’estabilita­t que reclama”, perquè la governabil­itat es compon de la investidur­a i l’estabilita­t, i l’estabilita­t Mariano Rajoy se l’ha de buscar “cada setmana o cada dia, com correspon a un govern en minoria”. És el que ell fa a Astúries cada dia, va dir.

Un rebuig als plantejame­nts del PP, però amb un nou to que el Govern agraeix. Un canvi que el PP considera important si al final es posa a caminar la legislatur­a, perquè haurà de ser “de caràcter col·laboratiu”.

I, tot i que la vicepresid­enta no va voler revelar, per prudència, si ara el Govern central és més optimista que la setmana passada, al PP es respira d’una altra manera.

A l’Executiu del PP no donen res per fet. Saben que la situació del PSOE és delicada i per això extremen la prudència i respectara­n “els ritmes i els terminis de les convocatòr­ies dels òrgans de decisió del PSOE”, perquè el que més li importa al PP és arribar a l’objectiu, que Espanya tingui un govern. El PSOE ja sap que queden 23 dies.

Fernández va trucar a Rajoy per saber si hi hauria condicions a l’abstenció del PSOE El Govern central constata que el clima de diàleg ha canviat respecte a Sánchez

Dels terminis també n’han parlat Rajoy i Fernández, perquè els compromiso­s internacio­nals del president del Govern i del Rei condicione­n el calendari, ja prou complicat, tot i que el Govern considera que “si hi ha voluntat, tot es pot fer, i mirarem d’articular un calendari que s’adapti a tothom”.

Javier Fernández li va dir a Rajoy, també, que l’abstenció la decidirà el comitè federal socialista en conjunt, i no pas la gestora. En declaracio­ns a la premsa, es va mostrar convençut que els diputats socialiste­s respectara­n la disciplina de vot que sempre s’ha mantingut al grup socialista”.

El dirigent socialista està segur que els diputats assumiran la disciplina de vot

 ?? EMILIA GUTIÉRREZ ?? Mariano Rajoy i el president del Parlament Europeu, Martin Schulz, ahir a la tarda a la Moncloa
EMILIA GUTIÉRREZ Mariano Rajoy i el president del Parlament Europeu, Martin Schulz, ahir a la tarda a la Moncloa

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain