La Vanguardia (Català)

El Nobel premia l’esforç de Santos per la pau a Colòmbia

El president dedica el guardó a les víctimes del conflicte amb les FARC

- Buenos Aires. Correspons­al ROBERT MUR

Cinc dies després de la derrota en referèndum de la seva proposta de pau amb les FARC, el president de Colòmbia, Juan Manuel Santos, va rebre el reconeixem­ent internacio­nal amb la concessió del premi Nobel de la Pau. Quan Santos va saber que havia estat elegit, va dedicar el prestigiós guardó al poble colombià i va assegurar que l’acord de pau definitiva és ben a prop.

Amb cinc dies de retard, el comitè del premi Nobel de la Pau va votar ahir sí en el referèndum de diumenge passat a Colòmbia. El president Juan Manuel Santos va rebre el guardó d’aquest any, malgrat que l’acord de pau amb les FARC va ser rebutjat en el plebiscit per un marge estret.

El premi a Santos és “pels seus esforços decidits per finalitzar més de 50 anys de guerra civil al país”, segons va indicar el comitè des de Noruega, i suposa un impuls a un procés de pau congelat després de l’inesperat resultat a les urnes. “Sabent bé que l’acord era controvert­it, va jugar un paper decisiu en assegurar que els votants colombians fossin capaços d’expressar la seva opinió en relació amb l’acord de pau en un plebiscit”, afegeix la decisió.

“El resultat de la votació no va ser el que volia el president Santos. Una estreta majoria dels més de tretze milions de colombians que van emetre el seu vot va dir no a l’acord”, recorda el comitè. “Aquest resultat ha creat una gran incertesa quant al futur de Colòmbia. Hi ha un perill real que el procés de pau arribi a la fi i que la guerra civil esclati de nou”, adverteix, abans de cridar a Govern i guerrilla perquè “continuïn respectant l’alto el foc” bilateral.

Igual que el resultat del referèndum, el guardó, anunciat a Oslo mentre els colombians dormien, va agafar per sorpresa Santos, que va matinar per comparèixe­r a les 7.30 h (hora local) a la Casa de Nariño, seu del Govern. El president va explicar que havia estat despertat per un dels seus fills, que li va donar la notícia per telèfon.

“És per les víctimes i perquè no hi hagi cap víctima més, ni un mort més, que hem de reconcilia­r-nos i unir-nos per culminar aquest procés i començar a construir una pau estable i duradora”, va manifestar Santos, en el mateix to esperançad­or que ha reforçat des del fracàs de la seva proposta obtingut a les urnes.

Poc després, el mandatari va reiterar al web dels premis Nobel que rebia el reconeixem­ent en nom de “els milions de víctimes que van patir amb aquesta guerra”. Santos va ser optimista. “Estem molt a prop d’aconseguir la pau”, va dir, posant al mateix sac les FARC i l’ELN, l’altra guerrilla, amb què el Govern ja manté contactes per obrir un diàleg. “Els dos grups amb els quals estem negociant rebran això com un estímul de tot el món; hem d’arribar a un acord molt aviat”, va assegurar el president. “Vam arribar a un acord amb el primer grup, amb el segon som molt a prop. Simplement cal continuar fins a arribar al final”, va afegir.

Santos també es va referir als detractors de l’acord amb les FARC que, encapçalat­s per l’expresiden­t Álvaro Uribe, es van imposar en el referèndum. “Vam començar converses amb ells fa tot just dos dies i espero que entenguin la importànci­a de contribuir i donar suport a aquest procés, perquè la pau seria molt més forta i molt més duradora si té el suport de tots i cadascun dels ciutadans de Colòmbia”, va declarar Santos, que dimecres es va reunir durant quatre hores amb Uribe, per primera vegada en sis anys.

De fet, després del plebiscit, els tres actors principals en aquest nou escenari, Santos, Uribe i el comandant en cap de les FARC, Timochenko, s’han mostrat disposats a renegociar els acords. Especialme­nt Uribe, que ha abandonat el discurs populista expressat durant una campanya que no espera-

El comitè d’Oslo reconeix que la guerra civil pot tornar a Colòmbia

El premiat afirma que la distinció “és per les víctimes, perquè no n’hi hagi cap més”

va guanyar. “Felicito el president Santos pel premi Nobel concedit, desitjo que condueixi a canviar acords nocius per a la democràcia”, va tuitejar ahir l’exmandatar­i, les opinions del qual s’han tornat ara decisives per al futur de Colòmbia.

Timochenko també va felicitar Santos des de Cuba i el portaveu de les FARC, Iván Márquez, va considerar que el premi impulsa el procés de pau.

Govern i guerrilla es van reunir ahir a l’Havana i van arribar a un acord per consolidar l’alto el foc bilateral que, de moment, ha estat prorrogat fins al 31 d’octubre. “Hem acordat un protocol dirigit a prevenir qualsevol incident a les zones de preagrupam­ent i a assegurar un clima de seguretat i tranquil·litat”, indiquen les dues parts en un comunicat conjunt.

A més, en una mostra de bona voluntat, Govern i guerrilla van decidir continuar “avançant en la posada en marxa de mesures de construcci­ó de confiança de caràcter humanitari” que estaven previstes en el cas que els acords de pau fossin ratificats en el referèndum. D’aquesta manera, les dues parts, amb la supervisió de l’ONU, treballara­n en la recerca de desaparegu­ts, el desminat, la substituci­ó de cultius de drogues, el lliurament dels menors d’edat enrolats en la guerrilla i “sobre la situació de persones privades de llibertat”. Des de feia setmanes s’especulava amb el Nobel a Santos i també a Timochenko, però després del resultat negatiu en el referèndum, les probabilit­ats semblaven haver-se esfumat.

Finalment, el comitè noruec no va incloure Timochenko, la qual cosa sens dubte hauria enervat els detractors dels acords. Al contrari, la decisió homenatja les víctimes: “Aquest tribut és també, en no menys mesura, per als representa­nts de les innombrabl­es víctimes de la guerra”. Una vegada més, el comitè Nobel entrega el premi amb la intenció de reforçar un procés de pau en marxa o per deixar en evidència violacions dels drets humans. Un dels casos més propers a Santos, geogràfica­ment, és el de l’argentí Adolfo Pérez Esquivel, que el 1980 va rebre el guardó per la seva lluita contra la dictadura, que encara governava el país.

“El premi Nobel és una eina al servei dels pobles i tots esperem que aquesta designació ajudi a trobar el premi de la pau que el poble colombià mereix”, va indicar ahir Pérez Esquivel en un comunicat. “Ningú no regalarà aquesta Colòmbia, cal construir-la amb esforç i esperança. Tots hem d’aportar perquè la pau a Colòmbia és també la pau de la nostra Amèrica”, va agregar.

 ?? LEONARDO MUÑOZ / EFE ?? Juan Manuel Santos, al costat de la seva esposa, María Clemencia Rodríguez, després d’agrair el Nobel ahir a la Casa de Nariño
LEONARDO MUÑOZ / EFE Juan Manuel Santos, al costat de la seva esposa, María Clemencia Rodríguez, després d’agrair el Nobel ahir a la Casa de Nariño
 ?? LEONARDO MUÑOZ / EFE ?? Juan Manuel Santos
LEONARDO MUÑOZ / EFE Juan Manuel Santos

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain