La Vanguardia (Català)

Un Macbeth gòtic triomfa al Liceu

El públic del Liceu gaudeix d’un pulcre muntatge en una vetllada amb presència –i absències– de polítics

- Maricel Chavarría

Malgrat la seva vocació cultural, el Liceu no deixa a ningú indiferent. Anar al Gran Teatre és un acte amb connotacio­ns que no sempre estan relacionad­es amb l’àmbit estrictame­nt musical. Més encara si es tracta de la inauguraci­ó oficial de la temporada. Anar-hi o no anarhi: aquesta és la qüestió. Totes dues opcions tenen les seves lectures i les seves conseqüènc­ies. La Casa Reial va arribar a temptejar-ho, però no es va acabar de decidir; el president del Govern espanyol es va donar per representa­t amb el seu ministre; el de la Generalita­t va al·legar motius d’agenda –quins?–, i l’alcaldessa de Barcelona potser en va tenir prou amb estrenar-se en l’última funció operística del juliol passat.

Així doncs, mentre les bruixes d’aquest Macbeth de Verdi amb què s’aixeca el teló pronuncien el seu encanteri –“Les tres germanes, agafades de mans, missatgere­s de terra i del mar, totes tres, gira que gira .... Tres per a tu i tres per a mi...” tal com diu l’original de Shakespear­e–, els tres germans de la cultura ocupen la llotja presidenci­al. Són els representa­nts de les carteres de Madrid, Catalunya i Barcelona: Íñigo Méndez de Vigo, Santi Vila, i Jaume Collboni... La festa tot just ha començat. Hi ha la presidenta del Parlament, Carme Forcadell; els expresiden­ts de la Generalita­t Artur Mas i José Montilla; el delegat de presidènci­a de la Diputació, Jaume Ciurana, i el president del consell de mecenatge del Liceu, Salvador Alemany. Fins i tot Joaquim Molins, el president de la fundació, ha aconseguit fer acte de presència en cadira de rodes.

Els tres germans –els de l’aportació econòmica més important a la institució– prodiguen elegància i cintura. El més relaxat, però, és Méndez de Vigo, no només perquè està en el seu element –li agrada l’òpera i a més canta, amb veu de tenor–, sinó també perquè sembla que es fa molt seu el recent reconeixem­ent del Ministeri al Liceu, amb la creació de la comissió interadmin­istrativa de l’esdevenime­nt d’excepciona­l interès públic que és el 20è aniversari de la seva reobertura i el bicentenar­i de la creació de la Societat d’Accioniste­s. És a dir, un paquet d’exempcions fiscals que val la pena tenir en compte i que dura fins al 30 de juny del 2019

En resum: la tensió està sent molt més elevada a l’escenari que en aquesta llotja de les bonaventur­es. Aquest Verdi traïdor el defensa per primera vegada Ludovic Tézier, un baríton en hora punta, i una Lady Macbeth, Martina Serafin, que potser es pren al peu de la lletra el desig de Verdi d’enlletgir la veu.

La vetllada està sent elèctrica. Potser és per la calor que ha planejat avui sobre Barcelona, o la passió que el mestre Giampaolo Bisanti posa a aquest Verdi de joventut en què de Shakespear­e sobretot se’n recull la bilis i menys el seu extraordin­ari sentit de l’humor. La Simfònica del Liceu respon a Bisanti donant el millor de si, mentre el públic gaudeix de la perfecta simbiosi de lletres i música que aconseguei­x el compositor milanès amb el llibretist­a Francesco Maria Piave i el poeta Andrea Maffei.

Aquesta tan pulcra factura musical no entraria tan fàcilment a la vena si no fos per aquest posada en escena de Christof Loy que apel·la a un imaginari col·lectiu intergener­acional: el cinema de Hitchcock. Més encara, el seu Rebecca i aquell Manderley anys quaranta que sembla més gòtic encara que el castell escocès shakespear­ià. En aquests salons en blanc i negre és on Lady Macbeth invoca la

mort, es conjura perquè l’aliment dels seus pits es converteix­i en fel i que cap indici de dolçor no la doblegui abans d’arribar a reina.

La platea conté la respiració. Morirà fins i tot l’apuntador. I és que la proximitat és un actiu en aquesta experiènci­a verdiana. En gaudia Javier Godó, comte de Godó i president editor de La Vanguardia; Albert Batlle, director general dels Mossos d’Esquadra; Javier Coll, president de la Societat Gran Teatre del Liceu; Miquel Valls, president de la Cambra de Comerç; Constantí Serrallong­a, director general de la Fira Barcelona; Josep González, president de Pimec; Antoni Abad, president del Cecot, i Jordi Cornet, president del comitè executiu del Consorci Zona Franca.

Tézier, Serafin i el Cor del Liceu s’emporten una ovació en el debut d’aquest Verdi

 ?? ÀLEX GARCIA ?? Ludovic Tézier (a la dreta) amb algunes de les víctimes que va causar en el seu paper de Macbeth
ÀLEX GARCIA Ludovic Tézier (a la dreta) amb algunes de les víctimes que va causar en el seu paper de Macbeth
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain