La Vanguardia (Català)

Contra la ignorància

- Màrius Carol DIRECTOR

EL mateix dia que la diputada de la CUP Mireia Boya criticava a Twitter el conseller Santi Vila (i s’hi sumaven un grapat d’hiperventi­lats) per defensar el mestissatg­e de la cultura catalana amb l’espanyola, el seu grup municipal a Barcelona defensava que es pagui per l’ús de les voreres (es referia als turistes, per exemple, a la Sagrada Família). El problema no és que els temps s’hagin tornat líquids, sinó que han esdevingut gasosos. Falta debat i sobren ocurrèncie­s. I en el cas de Catalunya, a més, hi ha qui va amb la cinta mètrica per intentar mesurar l’ independen­tisme del personal. El mateix Sant i Vi lava declarara h ira RAC 1 que resulta insuportab­le que“estiguem tot el dia passant exàmens de patriotism­e”.

En una entrevista a El País, Vila havia dit que construir una cultura pròpia (aïllada) seria un error, que Catalunya s’assembla a Espanya en el fet que la cultura no forma part de les polítiques socials quan això lesiona la possibilit­at d’ascens social, que el nacionalis­me i l’espanyolis­me consideren el debat dels toros un assumpte identitari quan és el resultat d’una nova espiritual­itat respectuos­a amb els animals. Que li va semblar deliciós el pregó de Pérez Andújar i una indelicade­s ala contra programaci­ó. I que demanar la retirada del monument a Colom és “una ocurrència i una excentrici­tat”, igual que parlar despectiva­ment de la Sagrada Família.

La frase que va excitar la diputada cupaire la podia haver pronunciat Umberto Eco, que va escriure que “cada cultura absorbeix elements de les cultures properes, però després es caracterit­za per la forma en què incorpora aquells elements”. Santi Vila, una de les persones més properes al president Carles Puigdemont, no és un polític de manual ni camina per la política amb un argumentar­i. Quan alguns el veuen com un quintacolu­mnista és perquè incorpora un sentit crític imprescind­ible al món de la cultura, per més que desesperi a ignorants i a convençuts.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain