La Vanguardia (Català)

Peluixos animats

Una provocador­a campanya de la Fundació Affinity alerta contra l’impuls i les modes a l’hora de portar un animal a casa

- Barcelona ANA MACPHERSON

A causa del fracàs dels anuncis que apel·len a la pena davant l’abandoname­nt, la Fundació Affinity llança una provocativ­a campanya, amb gossos i gats fotografia­ts com a objectes de moda, per conscienci­ar de la responsabi­litat de conviure amb un animal.

Nou tendències acuradamen­t selecciona­des” mostren, en una estudiada presentaci­ó, com si es tractés de les millors marques de moda, gossos i gats fotografia­ts com desitjable­s objectes de temporada. És una provocativ­a campanya de la Fundació Affinity que intenta arribar a aquelles persones que no es commouen amb el “no m’abandonis” o l’“ell mai no ho faria”, o que n’estan tipes. Aquesta vegada, prou de fer pena, prou d’animals amb mirades tristes i ferides.

“Ens adrecem als que encara no ho saben i pensen en un gatet o un gosset com una cosa simplement desitjable. Als que se’l compraran o fins i tot l’adoptaran en una protectora perquè aquells ulls són bonics o aquell estil està de moda i en cap moment no s’han plantejat que l’animal necessita educació, esforç, atencions i compromís durant quinze anys”, resumeix Isabel Buil, directora de la fundació.

Però cal mirar la provocació fins al final, perquè la campanya, pagada en portals de moda i xarxes socials, sobretot, mostra mascotes que semblen moda realment, encara que s’estigui dient el contrari. Gossos vintage, elegància de cabells al vent, gats true nude, totalment negres, totalment blancs o amb els ulls verds. Gossos davant del mirall, gossos de talla gran o petita... Fins i tot algun de mestís, més propi de protectora. “Realment la selecció coincideix amb tendències de moda de roba i complement­s, objectes de temporada, per posarse. Creiem que pot ser una via eficaç perquè la gent s’adoni d’allò que no és un animal domèstic”, insisteix Buil.

Aquesta fundació sol dedicar dues o tres campanyes l’any a combatre l’abandoname­nt. “És una cursa de fons, per això continuem fent-ne cada any quan comença l’estiu, ara, i hi tornarem per Nadal. Però avui ja s’abandona un 12% menys que fa quatre anys. Hi ha petits èxits. Està mal vist desfer-se d’un gos o un gat. Potser per aquest motiu avui el 70% dels abandoname­nts són clandestin­s”.

El moment crucial per combatre el penediment dels amos d’animals domèstics és l’inicial, el de l’emoció. “Fins aquell moment, per aquestes persones els animals són éssers invisibles. No pensen que es poden portar malament

Més de 138.000 gossos i gats arriben cada any a les protectore­s, el 70% abandonats al carrer o al camp

i que necessiten educació. Que han d’estar identifica­ts. Que si crien hi haurà cadells i cal saber com es gestiona aquesta situació abans que passi i, si no, s’han d’esterilitz­ar. Que cal invertir-hi temps i esforç, sobretot en els primers mesos. Que l’animal crearà un vincle amb el seu amo i viurà a casa molts anys”.

En un any més de 105.000 gossos i 33.000 gats arriben a les protectore­s després de ser abandonats o perdre’s. El 20% tornen a casa gràcies al xip que els identifica. La resta no. Segons les dades de la Fundació Affinity, el 70% d’aquests animals són recollits per les policies municipals, els veïns o les protectore­s, perquè simplement els han expulsat de la seva vida: un 15%, cadells de llorigades no desitjats, un 10% després de la temporada de caça.

 ??  ?? #Nosonunamo­da Els animals apareixen a les fotos de la campanya com si es tractés de tendències de roba, bosses de mà o sabates de la pròxima temporada
#Nosonunamo­da Els animals apareixen a les fotos de la campanya com si es tractés de tendències de roba, bosses de mà o sabates de la pròxima temporada
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain