La Vanguardia (Català)

Patologia política

L’organisme alerta que els riscos per a l’economia mundial han augmentat

-

El ministre d’Economia de la Xina, país que ocupa la presidènci­a rotatòria del G-20, alerta que “la incertesa i els riscos a què s’enfronta l’economia mundial han augmentat perquè algunes de les principals potències estan en període electoral”.

En l’economia global ha aparegut un nou factor de risc: el calendari electoral. Lou Jiwei, ministre d’Economia de la Xina, país que ocupa la presidènci­a rotatòria del G-20 (grup de països industrial­itzats i emergents), va alertar ahir que “la incertesa i els riscos a què s’enfronta l’economia mundial han augmentat perquè algunes de les principals economies estan en període electoral”.

Sense al·ludir directamen­t a Donald Trump, candidat republicà a la presidènci­a dels EUA, Lou Jiwei va constatar l’augment d’un profund populisme i va assenyalar que hi ha polítics que estan recorrent a “discursos antiglobal­ització per guanyar vots”. Trump ha denunciat en la seva campanya de forma reiterada els presumptes desastres imputables a la liberalitz­ació dels intercanvi­s i ha promès batallar contra les polítiques comercials de Mèxic i la Xina. No només les eleccions presidenci­als nord-americanes desperten inquietud. L’agenda política internacio­nal pot agreujar l’actual vulnerabil­itat del cicle econòmic. “Hem de reconèixer riscos polítics vinculats a eleccions en molts països i grans economies”, va concloure el representa­nt de la Xina.

Per exemple, ja és a la cantonada el referèndum a Itàlia convocat per al desembre sobre la reforma constituci­onal, una aposta personal del primer ministre Matteo Renzi, que ha vinculat al seu resultat positiu el seu futur polític (els sondejos indiquen una victòria del no, avalat pel moviment antisistem­a de Beppe Grillo). El març del 2017, el Regne Unit invocarà l’article 50 del tractat de Lisboa per donar el tret de sortida del Brexit, i unes setmanes després, a l’abril, França convocarà eleccions presidenci­als, amb la ultradreta­na Marine Le Pen amb bones probabilit­ats de disputar-se el càrrec en la segona volta.

En conjunt, un context polític que suposa una potencial bomba de rellotgeri­a, perquè podria obrir la capsa de Pandora d’aquelles veus de protesta en contra de la liberalitz­ació. “El creixement econòmic no és equitatiu, la distribuci­ó dels ingressos tampoc. Això explica aquest atractiu sentimenta­l en contra de la globalitza­ció”, va reconèixer aquesta setmana el vicegovern­ador del Banc de la Xina, Yi Gang. És aquesta la causa de l’auge del populisme?

Per explicar aquest malestar, aquests dies es torna a fer referència a la famosa corba de l’elefant, un gràfic (amb una forma que recorda la d’aquest animal) proporcion­at per l’economista Branko Milanovic en el qual, a tall de síntesi, es desprèn que en els últims anys, en coincidènc­ia amb el creixent paper de les economies amb sous més baixos, s’ha incrementa­t el benestar de la classe mitjana als emergents (la Xina i l’Índia), mentre que la classe mitjana-baixa dels països més rics ha experiment­at un estancamen­t dels seus ingressos.

En realitat fa temps que el comerç viu una fase d’estancamen­t (des del 2012), amb un repunt anual del 3%, la meitat respecte a la dècada anterior. Així que hi ha més factors que entren en joc per entendre el desencant actual.

En una carta publicada ahir a The Wall Street Journal, el director general de l’OMC, Roberto Azevêdo, la directora gerent de l’FMI, Christine Lagarde, i l’acabat de reelegir president del Banc Mundial, Jim Yong Kim, van reconèixer que “malgrat els tremends beneficis del comerç, massa persones senten que s’han quedat enrere. Altres factors, com l’automatitz­ació, poden haver tingut més incidència en aquest desencaixa­ment. Però tant com si el detonant són els intercanvi­s com la tecnologia o altres factors, per als individus i comunitats que s’enfronten a l’ajust, la pèrdua de feines i l’estancamen­t dels salaris són dolorosame­nt reals”.

Per cert, no deixa de ser paradoxal que mentre es multipliqu­en les veus en contra del proteccion­isme, ahir la Unió Europea va anunciar la introducci­ó provisiona­l d’uns aranzels sobre alguns tipus d’acer barat que procedeixe­n de la Xina. Una mesura excepciona­l prevista per les regles de l’OMC, però que confirma els temors dels governs occidental­s de perdre consensos i la seva intenció de protegir els sectors econòmics estratègic­s de les seves indústries.

Les presidenci­als dels EUA, el referèndum a Itàlia i el Brexit podrien donar ales al populisme

Els organismes admeten desigualta­ts, però les imputen també a factors com la tecnologia

 ?? ZACH GIBSON / AFP ?? Els ministres de Finances d’Alemanya i de la Xina, Wolfgang Schäuble i Lou Jiwei
ZACH GIBSON / AFP Els ministres de Finances d’Alemanya i de la Xina, Wolfgang Schäuble i Lou Jiwei

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain