La Vanguardia (Català)

La brigada Pomorska

La cancel·lació d’un contracte militar, nou fiasco de la política exterior francesa

- París. Correspons­al RAFAEL POCH

França anul·la la visita a Varsòvia del president François Hollande i la del seu ministre de Defensa, Jean-Ives Le Drian, després de l’anunci polonès de la renúncia a un important contracte militar.

França va anul·lar ahir la visita a Varsòvia del seu president, François Hollande, prevista per a dijous, així com la del seu ministre de Defensa, Jean-Ives Le Drian, després de l’anunci polonès de la renúncia a un important contracte militar.

Mentre l’aparent eix francoalem­any practica la fugida cap endavant revifant a l’abric del Brexit vells projectes per a una “defensa europea” i enmig d’una guerra comercial i bancària amb els Estats Units, aquesta crisi francopolo­nesa retrata la realitat de les relacions internes de la Unió Europea millor que tota la retòrica de Brussel·les.

Varsòvia va confirmar aquesta setmana la seva renúncia a comprar 50 helicòpter­s militars Caracal (Airbus) per al seu exèrcit per valor de 3.140 milions d’euros. La denúncia d’aquest acord llargament negociat ha enfurismat a París, confirmen fonts familiarit­zades amb el dossier.

No sols s’han anul·lat les consultes francopolo­neses de la setmana que ve, en les quals havien de participar diversos ministres francesos, sinó també el viatge d’Hollande a Varsòvia que en ocasió d’això s’havia de celebrar dijous. L’ambient és de crisi.

La cancel·lació d’aquest contracte “afectarà greument la relació bilateral francopolo­nesa” i “obliga França a replanteja­r-se el conjunt de la cooperació amb Polònia en l’àmbit de la defensa”, diu un anònim portaveu del ministeri. El fracàs d’aquest contracte és doblement amarg a París, perquè evidencia un fiasco de la política exterior francesa i de les opcions del president Hollande. França va entrar en l’erràtica política d’expansió a l’est de l’OTAN i la Unió Europea a Ucraïna, últim capítol d’una llarga provocació contra Rússia animada des de Washington amb l’entusiasta col·laboració de polonesos i bàltics, entre d’altres, i que va acabar en guerra a l’est d’Ucraïna. En aquell context, França va continuar pagant, com a peatge al seu seguidisme exterior, amb la renúncia a la venda de dos vaixells Mestral a Rússia al novembre del 2014.

“En l’assemblea parlamentà­ria de l’OTAN vam patir una pressió important dels països de l’Est d’Europa i dels bàltics”, va explicar al setembre Robert del Picchia, secretari del comitè d’exteriors del Senat francès. Llavors, “Polònia ens va amenaçar de renunciar a l’acord sobre els

El 2014 França va renunciar a vendre els Mestral a Rússia entre pressions poloneses en el si de l’OTAN

50 helicòpter­s Caracal si lliuràvem els vaixells a Rússia”, va explicar aquest senador. Aquell sacrifici, que va emmetzinar la relació amb Moscou, no va servir de res.

Polònia ha preferit comprar avions F-16 americans als Mirage francesos i ara el canvi de govern a Polònia ha fet la resta: segurament Varsòvia optarà per una empresa dels Estats Units per suplir els Caracal. Mentrestan­t, les tropes franceses continuen participan­t en provocador­es maniobres militars de l’OTAN en territori polonès, com les Anakonda, les més grans de la història efectuades el juny passat.

 ?? GEORGES GOBET / AFP ?? Un helicòpter de combat Caracal, de les forces armades franceses
GEORGES GOBET / AFP Un helicòpter de combat Caracal, de les forces armades franceses

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain