La Vanguardia (Català)

L’etern retorn

La coalició només s’afegirà a un referèndum que sigui “efectiu”

- Barcelona

En Comú Podem adverteix que només donarà suport al referèndum si, a diferència del 9-N, és vinculant i té el reconeixem­ent internacio­nal.

El líder d’En Comú Podem, Xavier Domènech, no va tancar la porta ahir a la proposta de referèndum que plantegin Junts pel Sí i la CUP per a abans del setembre del 2017, tot i que va advertir que els comuns només hi donaran suport si és vinculant, si té reconeixem­ent internacio­nal i interpel·la “una majoria social de catalans”. És a dir, que sigui “efectiu”, perquè el que no faran, va dir Domènech, serà donar suport a una reedició del 9-N, un lliurament més del que ell va qualificar de “debat fictici”.

Els comuns van intentar aclarir d’aquesta manera la seva posició davant un referèndum que, van recordar, ells fa més d’un any que defensen. Per això van dir que “celebren” –amb ironia, la mateixa que han estat mostrant des de fa dies diputats de Catalunya Sí que es Pot al Parlament– que ara Junts pel Sí aposti per la celebració de la consulta quan sempre havien qualificat la proposta de “pantalla passada”. Per això es mostren, sobretot, cauts.

“El referèndum hauria de ser pactat amb l’Estat. Ara bé, si algú ens explica que vol fer una altra cosa i que no sigui un 9-N però és efectiu, vinculant i té reconeixem­ent internacio­nal, estem disposats a escoltar”, va dir Domènech.

El líder al Congrés d’En Comú va afegir, amb un somriure, que l’encàrrec del president Carles Puigdemont al vicepresid­ent Oriol Junqueras és recent, i per això “entenen” que necessitar­an un temps per elaborar-lo.

“Mentrestan­t, nosaltres continuare­m treballant per aconseguir un pacte, teixint aliances”, va assegurar Domènech, que va assenyalar que un centenar de diputats de la Cambra Baixa ja són partidaris del dret a decidir. “Això és un terç”, va insistir.

El líder al Congrés d’En Comú, de tota manera, va reconèixer que pactar un referèndum serà difícil amb un més que previsible govern del PP a Madrid. “Però d’aquí dos anys es tornarà a obrir l’escenari del canvi”, va dir Domènech, convençut, i va assegurar que, encara que Mariano Rajoy sigui investit, serà un govern central “feble” que, difícilmen­t durarà més de mitja legislatur­a. Per tant, va vaticinar a mitjà termini unes noves eleccions, després de les quals sí que espera que es pugui crear un govern alternatiu al PP a Espanya, que estigui obert a pactar una consulta sobre la independèn­cia de Catalunya. Segons la seva opinió, la crisi del PSOE ha fet que els comuns es converteix­in en la veritable alternativ­a als populars a Espanya, i de fet va apuntar que assumiran al Congrés el paper de “mur de contenció” contra les polítiques del PP.

I, com que el referèndum no pot ser immediat –llevat de si la proposta de Junqueras aconseguei­x el reconeixem­ent sense arribar a un pacte amb l’Estat–, el líder d’En Comú va advocar per “construir” Catalunya. Per bé que les construcci­ons a què va fer referència no són estructure­s d’Estat, sinó polítiques socials.

Els comuns avisen que ha de ser vinculant i tenir reconeixem­ent internacio­nal

Domènech diu que la majoria d’esquerres del Parlament pot fer altres polítiques

En aquest sentit, va recordar que les forces “progressis­tes”, els partits que poden ser “alternativ­a a les retallades”, que poden fer “altres polítiques”, ja tenen una majoria al Parlament. I tenen prou força per aconseguir mesures socials que donin resposta a les necessitat­s dels ciutadans –una reivindica­ció que, de fet, aquesta setmana han fet a la Cambra catalana tant els dirigents del PSC com els de Catalunya Sí que es Pot.

“Catalunya no pot estar sempre esperant el dia D”, va manifestar Domènech. “Catalunya ha de decidir. Lluitarem per això com ningú perquè Catalunya pugui constru-

ir-se, però no ho subordinar­em tot al full de ruta”, va afegir. I ho va dir alhora que va criticar que Junts pel Sí no donés suport aquesta setmana al Parlament a les propostes per modificar impostos com el que afecta el tram alt de l’IRPF, que, a més PSC i Catalunya Sí que es Pot, proposava també la CUP, els seus eventuals socis en el referèndum i en el procés constituen­t. Una crítica velada als anticapita­listes però, sobretot, a ERC, una peça fonamental en la possible reedició d’un tripartit d’esquerres últimament recordat per ecosociali­stes i socialiste­s al Parlament amb certa nostàlgia.

 ??  ?? Domènech després de la seva intervenci­ó al Pati Llimona
Domènech després de la seva intervenci­ó al Pati Llimona
 ?? INMA SAINZ DE BARANDA ??
INMA SAINZ DE BARANDA

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain