La Vanguardia (Català)

Rússia estudia tornar a obrir les bases militars a Cuba i el Vietnam

Defensa confirma que està revisant el tancament d’instal·lacions de la guerra freda

- GONZALO ARAGONÉS

Instal·lada en una dialèctica de nova guerra amb els Estats Units, Rússia està sospesant recuperar alguna de les posicions militars que va tenir durant la veritable guerra freda. El primer pas seria recuperar les bases de Cuba i el Vietnam, dos aliats tradiciona­ls de la Unió Soviètica i els llaços dels quals a Moscou no li ha costat de recuperar. Aquesta possibilit­at s’estudia aquests dies als despatxos del Ministeri de Defensa rus, segons va dir ahir un dels seus principals responsabl­es.

El projecte el va revelar ahir a la Duma el viceminist­re del ram, Nikolai Pankov, en una trobada amb els periodiste­s. “Estem treballant en aquest tema. Estem veient aquest problema”, va reconèixer en resposta a la pregunta de si l’exèrcit rus planeja tornar a les bases que tenia al Vietnam o Cuba. Pankov no va voler entrar en detalls, però va assenyalar que actualment la direcció del Ministeri està revisant les decisions que es van prendre en el passat sobre la liquidació d’aquelles instal·lacions.

Rússia va tancar les bases fora dels antics països soviètics fa més de deu anys, deixant únicament actiu el centre de suport naval de Tartus (Síria), que no és pròpiament una base. Però ara veu la necessitat de tornar-hi. El ministre de Defensa, Serguei Xoigú, ha anunciat aquesta setmana que Moscou pensa millorar les bases militars a l’exterior, especialme­nt les del Kirguizist­an, el Tadjikista­n i Armènia, que són dins de l’espai exsoviètic.

Però el vicepresid­ent de la Comissió d’Exteriors de la Duma, Aleksei Chepa, va dir ahir que Rússia “ha d’assegurar la presència en altres regions del món. Seria de l’interès rus recuperar les bases que es van tancar a Amèrica Llatina, al sud-est d’Àsia i a l’Àfrica”, va assegurar.

Cuba i el Vietnam van ser dos dels punts més calents de la guerra freda, ja que tant Rússia com els Estats Units mantenien alhora bases militars en aquells països.

El Kremlin no va voler ahir entrar a valorar la possibilit­at de tornar a Cuba i el Vietnam. Dmitri Peskov, el portaveu del president rus, Vladímir Putin, va deixar la responsabi­litat de tota explicació a Defensa. “La situació internacio­nal no és estàtica, sinó bastant moguda. És natural que tots els països valorin aquests canvis en relació amb els seus interessos nacionals i que prenguin les mesures que creen necessàrie­s”, va dir Peskov.

L’abril d’aquest any dos diputats del Partit Comunista van proposar al president i als ministeris d’Exteriors i Defensa de ressuscita­r el centre d’espionatge radioelect­rònic de Lourdes, a prop de l’Havana, el més gran d’aquest tipus fora de Rússia. A més, van demanar d’instal·lar a Cuba un complex de míssils com a resposta als plans dels Estats Units d’instal·lar llançadore­s mòbils de míssils tipus Himars al sud-est de Turquia.

El radar de Lourdes va entrar en funcioname­nt el 1967. Per motius econòmics, el 2001 Putin va anunciar-ne el tancament i un any després el contingent rus va abandonar les instal·lacions. La possibilit­at de tornar al Carib es va reprendre el 2014, quan la crisi d’Ucraïna va empitjorar les relacions entre Moscou i Washington. Aquell estiu el diari Kommersant va anunciar que les autoritats russes i cubanes havien arribat a un acord sobre aquest tema.

El Vietnam va cedir la base de Cam Rahn a la Unió Soviètica en règim de lloguer el 1979. Des d’allà, la flota russa vigilava la regió meridional de l’oceà Pacífic i tot l’Índic. El 2013 Moscou va aconseguir un acord perquè els seus submarins es poguessin proveir a Cam Rahn. I un any després va aconseguir el permís del Vietnam perquè també fessin servir la base els seus avions Il-78, utilitzats per proveir de combustibl­e els bombarders Tu-95.

Moscou va tancar el radar instal·lat a Lourdes, a prop de l’Havana, el 2002 per motius econòmics

 ?? NATALIA KOLESNIKOV­A / AFP ?? Deu anys sense Anna Politkóvsk­aia. Un grup de persones es van concentrar ahir a Moscou en record de la periodista russa assassinad­a fa deu anys. Politkóvsk­aia va ser molt crítica amb l’actuació del Kremlin en la guerra de Txetxènia
NATALIA KOLESNIKOV­A / AFP Deu anys sense Anna Politkóvsk­aia. Un grup de persones es van concentrar ahir a Moscou en record de la periodista russa assassinad­a fa deu anys. Politkóvsk­aia va ser molt crítica amb l’actuació del Kremlin en la guerra de Txetxènia

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain