La Vanguardia (Català)

Filipines suspèn les patrulles amb els EUA al mar de la Xina Meridional

- Hong Kong. Correspons­al ISIDRE AMBRÓS

Filipines va passar ahir de les paraules als fets. El ministre de Defensa, Delfín Lorenzana, va anunciar que el seu país havia comunicat als Estats Units la suspensió de les patrulles marítimes conjuntes per les conflictiv­es aigües del mar de la Xina Meridional. Una mesura que suposa la primera ruptura concreta en cooperació defensiva entre els dos aliats històrics des que el nou president del país, Rodrigo Duterte, assumís el poder al juny i comencés a dir exabruptes contra Obama.

El responsabl­e de Defensa filipí va explicar, en una roda de premsa celebrada a Manila, que havia traslladat aquesta decisió al comandant de la flota dels Estats Units al Pacífic durant la seva visita recent a Hawaii, on va participar en una reunió de ministres de Defensa de la regió. Lorenzana va evitar pronunciar-se sobre si es tractaria d’una decisió definitiva, perquè va reconèixer desconèixe­r els projectes finals de Duterte. “No es duran a terme fins que no tinguem clar el que vol dir”. Un comentari referit a les declaracio­ns del seu president de traçar una política exterior més independen­t dels EUA i més pròxima a la Xina.

Una línia d’actuació que inclou la petició a Washington de què evacuï els seus soldats implicats en la missió de vigilar amb avions no tripulats els militants musulmans al sud de les Filipines, així com posar fi als 28 exercicis militars conjunts anuals que feien fins ara. En aquesta línia, Duterte va afirmar ahir en un discurs que Filipines no necessita l’ajut econòmic dels EUA, la UE o l’ONU. “Si creieu que és moment de retirar la vostra assistènci­a, no pidolaré que us quedeu. Emporteu-vos els vostres diners a una altra part. Sobreviure­m com a nació”, va dir el mandatari.

Però en paral·lel, ahir se li va obrir un altre front davant la diplomàcia filipina. El candidat de Manila a ocupar el càrrec d’ambaixador davant l’ONU, Teodoro Locsin Jr., va publicar uns comentaris pronazis en el seu compte de Twitter que van provocar una allau de peticions perquè aquesta institució rebutgi el seu nomenament.

“Crec que l’amenaça de la droga és tan gran que necessita una solució final com l’adoptada pels nazis. Això crec. No rehab”, va escriure Lucsin el 21 d’agost, segons la BBC. I encara que va dir que no defensava Hitler va assenyalar que “va fer bé algunes coses”. Uns comentaris que van provocar una onada de crítiques que el van obligar a disculpar-se i a retirar els comentaris.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain