La Vanguardia (Català)

L’Eurocambra podria sancionar els diputats de l’UKIP que es van barallar

- Brussel·les. Correspons­al BEATRIZ NAVARRO

El Parlament Europeu ha pres mesures per aclarir i potser castigar l’incident ocorregut en una reunió interna de l’UKIP que aquest dijous va acabar amb un dels seus membres, Steven Woolfe, desplomat a terra i hospitalit­zat d’urgència. “Les conductes grolleres i violentes no tenen lloc” en aquesta institució, va declarar ahir el president, Martin Schulz, que ha encarregat a l’assessor del comitè ètic de l’Eurocambra que aclareixi els fets. “Aquest tipus de conducta pot resultar en una infracció”, va advertir Schulz. Woolfe i Mike Hookem, el seu presumpte agressor, s’arrisquen a rebre una amonestaci­ó i a ser privats de les seves dietes i dret de vot temporalme­nt.

Les versions sobre l’ocorregut difereixen notablemen­t (Hookem nega “categòrica­ment” haver colpejat Woolfe) i el partit ha decidit finalment obrir una investigac­ió interna “per descobrir la veritat”, va anunciar Nigel Farage, líder de l’UKIP a l’Eurocambra. Després del triomf del Brexit (el seu objectiu polític últim i sentit de la seva existència), la formació s’ha sumit en una sèrie de lluites intestines que podrien carregar-se-la. El milionari Arron Banks, principal donant de l’UKIP, es va queixar ahir que el partit estigui dirigit per “pallassos de circ” i va amenaçar de retirar-los el suport.

En una entrevista al diari Daily Mail des de l’hospital d’Estrasburg on està ingressat, Woolfe ha identifica­t Hookem com el seu agressor. Reconeix que després d’una discussió pujada de to, li va suggerir sortir de la sala per resoldre les seves diferèncie­s, però afirma que no buscava acabar arribant a les mans.

Tots dos es van treure les americanes i se’n van anar a una zona apartada de la sala. “Em va malinterpr­etar completame­nt, va ser un incident del tot inesperat. Mike va venir cap a mi i em va clavar un cop de puny”. Explica que el va empènyer cap a la porta i en caure, es va colpejar el cap. Hookem, exmilitar, ho nega rotundamen­t. “No vaig colpejar Steven i no vaig veure que es clavés un cop al cap”, ha declarat a diversos mitjans britànics. Reconeix que van discutir però parla de “baralla” i “baralla de gats”. “No hi va haver cops de puny, va ser una empenta”, assegura.

Woolfe se’n va anar pel seu propi peu del lloc dels fets i va assistir al torn de vots al ple. A la sortida, dues hores després de l’aldarull, va perdre la consciènci­a i va caure a terra. S’ha descartat que patís un vessament cerebral però va tenir espasmes i encara pateix insensibil­itat en part de la cara. Encara que al principi li volien donar l’alta ahir, els metges han decidit mantenir-lo ingressat fins diumenge. Woolfe, que aspira a posar-se al comandamen­t de l’UKIP, està ansiós per sortir. “Està fart de croissants i desitjant prendre un bon esmorzar anglès”, ha assegurat el seu col·lega Nathan Gill després de visitar-lo.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain