La Vanguardia (Català)

L’exalcalde de Roma acusat de corrupció és absolt

Ignazio Marino carrega contra Renzi, el seu ‘botxí’, i el qüestiona com a estadista

- Roma. Correspons­al EUSEBIO VAL

La política i la justícia italianes són uns cavallets en els quals les carreres tan aviat poden destruirse com ressuscita­r. Silvio Berlusconi en té llarga experiènci­a. Un cas dramàtic l’ofereix Ignazio Marino, fet fora de l’alcaldia de Roma fa menys d’un any, sota la ignomínia de ser acusat de corruptele­s, i que ahir va ser absolt.

L’escàndol Marino, la tardor passada, va ser una notícia d’impacte internacio­nal que va obrir la porta perquè el Moviment 5 Estrelles (M5E), de Beppe Grillo, guanyés per golejada les eleccions municipals de juny i instal·lés a l’alcaldia la jove advocada Virginia Raggi.

L’administra­ció de Marino tenia ja molts problemes. Els serveis s’havien degradat i havia aflorat un gran escàndol d’infiltraci­ó mafiosa (no atribuïble a l’alcalde, perquè venia de lluny). Roma semblava més ingovernab­le que mai i Marino feia una sensació d’impotència. Paral·lelament hi havia les intrigues teledirigi­des pel primer ministre, Matteo Renzi, convençut que Marino havia de ser defenestra­t perquè feia malbé la imatge del Govern i del Partit Demòcrata (PD), amb una gestió a la capital que ell criticava en públic i que veia molt deficient. Fer fora Marino es va convertir gairebé en una qüestió d’honor i d’autoritat per a Renzi. Finalment van sorgir acusacions sobre sopars (per valor de 12.000 euros) que l’alcalde hauria carregat al pressupost municipal i que no eren actes oficials sinó àpats privats.

La sortida de l’Ajuntament de Marino va constituir un teatre bastant vergonyós. Primer ell va dimitir; després es va retractar. Al final els seus propis regidors van presentar la renúncia i això el va obligar també a ell, per llei, a deixar el càrrec, encara proclamant la seva innocència. Va assumir les funcions d’alcalde un comissari especial nomenat pel Govern, la mateixa solució aplicada als municipis dissolts per infiltraci­ó mafiosa.

El tribunal va estimar ahir que Marino no havia comès ni desfalc ni estafa ni falsedat. No hi va haver delicte en els sopars ni en els seus correspone­nts rebuts. Tampoc en l’adjudicaci­ó de treballs a una oenagé, Imagine, fundada per l’exalcalde.

Segons el seu advocat, Enzo Musco, Marino va plorar a la sala quan va escoltar la sentència, d’emoció i també potser de ràbia per la injustícia soferta. Més tard, en roda de premsa, l’exalcalde va ajustar comptes amb el seu botxí polític. Sense nomenar-lo pel seu nom, però quedava clar a qui es referia, Marino va dir que “algú hauria de mirar-se al mirall i preguntar-se si té l’estatura d’estadista i fer examen de consciènci­a”. Preguntat sobre si tornaria a la política, va dir que tenia “el deure moral de continuar compromete­nt-me pel meu país i per la meva ciutat”.

Marino, de 61 anys, és cirurgià de professió. Durant molts anys va treballar als Estats Units com a gran expert en trasplanta­ments. Després va saltar a la política i va ser elegit senador, pel PD.

Amargat pel tracte rebut, Marino va anunciar que votava Raggi el juny passat. La ciutat, tot i això, encara no s’ha recuperat de la crisi. Han estat mesos molt caòtics. Els nous gestors han demostrat inexperièn­cia. L’M5E s’arrisca a perdre una oportunita­t d’or si fracassa en l’experiment romà.

El jutge no veu delicte en els sopars que Marino va carregar a l’Ajuntament i que van provocar que caigués

 ?? ALESSANDRO DI MEO / AP ?? Ignazio Marino sortint ahir dels jutjats de Roma
ALESSANDRO DI MEO / AP Ignazio Marino sortint ahir dels jutjats de Roma

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain