La Vanguardia (Català)

L’islamisme de Benkiran espera renovar mandat al Marroc

El partit en el Govern denuncia temptative­s de frau en les eleccions

- ISABEL RAMOS RIOJA Rabat Enviada especial

Després d’una jornada electoral aparentmen­t tranquil·la, la comissió de seguiment de les eleccions del Partit Justícia i Desenvolup­ament (PJD), que dirigeix l’Executiu, va denunciar temptative­s de frau en els comicis.

Quan començava l’escrutini al tancament dels col·legis electorals, a les 19 hores (hora local), el partit del cap del Govern, Abdelilah Benkiran, va emetre un comunicat en el qual expressava gran preocupaci­ó per la netedat del procés electoral, encara que això no va ser obstacle perquè una mica més tard proclamés la victòria.

El Marroc va celebrar ahir les segones legislativ­es des que el rei Mohamed VI va impulsar una reforma de la Constituci­ó el juliol del 2011 per desactivar el Moviment 20-F, la versió local de les primaveres àrabs. En les manifestac­ions de protesta s’ajuntaven però no es revoltaven joves progressis­tes descontent­s amb els salafistes de Justícia i Caritat que, fins ara, s’han mantingut al marge del joc polític.

El novembre del 2011 van guanyar els islamistes del partit del llum, símbol del PJD i, per primer cop en un país àrab, se’ls va deixar formar un executiu de coalició en no tenir prou majoria per governar en solitari. El 2013 hi va haver una crisi de Govern que es va resoldre amb un canvi de cromos: va sortir el Partit Istiqlal (Independèn­cia) i va entrar l’RNI (Reagrupame­nt Nacional d’Independen­ts), que havia estat fundat per un cunyat de Hassan II.

Benkiran partia ahir com a favorit per renovar mandat, malgrat l’absència d’enquestes preelector­als en haver-les prohibit el Ministeri de l’Interior. El seu capital polític estava intacte: no estava implicat en cap assumpte de corrupció i si no havia dut a terme més iniciative­s en els seus cinc anys al capdavant del Govern era perquè no havien deixat que ho fes. Per entendre’ns, el rei. “Benkiran s’ha presentat com a víctima en la campanya electoral i l’han acusat de mantenir males relacions amb el rei per desprestig­iar-lo”, afirma Bernabé López García, professor honorari de la Universita­t Autònoma de Madrid i present a Rabat com a observador internacio­nal.

La Federació de l’Esquerra Democràtic­a havia denunciat un cas flagrant de frau a Kenitra, on el president d’un col·legi electoral havia estat gravat amb un telèfon mòbil introduint un munt de paperetes en una urna. Els presidents de les meses electorals són funcionari­s, no ciutadans elegits per sorteig, com explicava a La Vanguardia Duk Aladín, president de la mesa 62 del col·legi electoral situat davant de la mesquita Sunna, al cor de la capital marroquina. Corrent arribaven al centre de secundària habilitat per a les eleccions els que volien assistir a l’oració de divendres, la més important de la setmana i que ha de celebrar-se en comunitat. Més tranquils arribaven, amb la catifa d’oració sota el braç, a la sortida de la mesquita. El sermó d’ahir, com sempre controlat pel Ministeri d’Assumptes Religiosos, incloïa una invitació a acudir a les urnes. També a la mesquita en la qual va seguir l’oració el rei Mohamed VI.

Malgrat l’optimisme de què feia gala Aladín, la participac­ió era molt baixa, com en totes les ciutats del Marroc. Finalment, a escala nacional la participac­ió va assolir el 43%. A les zones rurals la participac­ió sempre és més gran. A qui beneficiar­ia l’abstenció? López García assegurava que al PJD, malgrat que Abdelali Hamidin, membre del comitè executiu del PJD, assegurava el contrari. El comunicat d’última hora del partit islamista en el qual expressava gran preocupaci­ó semblava indicar que temia que li arrabasses­sin la seva permanènci­a en el Govern, que no en el poder, tal com diu sempre Benkiran.

El segon favorit és l’anomenat partit de palau, el PAM (Partit Autenticit­at i Modernitat), que ha anat guanyant terreny des de les legislativ­es del 2011 però no prou, segons els observador­s, com per fer ombra al PJD.

Els joves van ser ahir els grans absents, tret dels que feien d’intervento­rs dels pocs partits que en van enviar algun als col·legis electorals. Els únics que no fallaven a la capital eren els del PJD, els del PAM i els de l’USFP (Unió Socialista de Forces Populars). Són joves pagats pels partits (un d’ells va dir que li donaven 300 dírhams, 27 euros), no militants. Hind, llicenciad­a en Dret privat i amb un màster, reconeixia amb un somriure d’afirmació que ni militava en el PAM, partit per al qual treballava fins que trobés una altra feina millor, ni l’havia votat.

ESCASSA MOBILITZAC­IÓ Es va registrar una participac­ió del 42% i els joves van ser els grans absents

EL PARTIT DE PALAU

El PAM ha guanyat terreny, però no està clar que pugui fer ombra al PJD

 ?? ABDELJALIL BOUNHAR / AP ?? Una dona, ahir, exercint el dret al vot en un col·legi electoral de la capital, Rabat
ABDELJALIL BOUNHAR / AP Una dona, ahir, exercint el dret al vot en un col·legi electoral de la capital, Rabat
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain