La Vanguardia (Català)

El Govern central durà al TC la resolució del referèndum

“Continuar insistint només els portarà a la malenconia”

- Madrid

L’Advocacia de l’Estat ja estudia la resolució aprovada dijous al Parlament de Catalunya que compromet la celebració d’un referèndum d’independèn­cia el 2017. I el Govern central no dubta que es portarà al Tribunal Constituci­onal, i no com un recurs més sinó com un nou incident d’execució de la sentència ja dictada per l’Alt Tribunal contra la declaració sobiranist­a del 9 de novembre del 2015.

Incident d’execució perquè, segons la vicepresid­enta, Soraya Sáenz de Santamaría, el que estan fent la Generalita­t i el Parlament no és res de nou, sinó “resolucion­s que cada vegada s’assemblen més a les anteriors”. Un argument que la porta a pensar si resolucion­s com la de dijous tenen més a veure amb intentar “continuar al govern uns dies més”, perquè a parer seu la resolució és producte del vot de la CUP en la qüestió de confiança de Puigdemont, quan encara no té garantits els pressupost­os. “Tornar una vegada i una altra, per mantenir-se al Govern, a repetir la mateixa lletania del referèndum, quan a Catalunya hi ha molts problemes reals que no s’estan gestionant, no serveix per a res”, i més quan “l’Estat de dret i el Tribunal Constituci­onal han deixat molt clar el que es pot fer i el que no”.

La vicepresid­enta del Govern central va advertir a la Generalita­t que “si continua insistint, l’únic que farà és portar els independen­tistes a la malenconia, perquè l’Estat de dret en això és molt ferm i molt clar”.

El Govern central adverteix així que el Parlament o la Generalita­t volen continuar “reiterant fins a l’esgotament el full de ruta de Mas” i continuar “repetint els errors”, es trobaran amb la mateixa resposta que ha tingut fins ara el procés sobiranist­a, el Tribunal Constituci­onal i l’aplicació de l’Estat de dret.

Soraya Sáenz de Santamaría va recordar als responsabl­es de la Generalita­t i del Parlament que el Tribunal Constituci­onal ja s’ha pronunciat sobre la possibilit­at de celebrar un referèndum i ha dit clarament “el que es pot fer i el que no”, per la qual cosa, a parer seu, va insistir la vicepresid­enta, “l’obstinació els abocarà a la malenconia”, perquè les decisions dels tribunals s’han d’acatar, atès que “no estan al costat de ningú, sinó al costat de tots”.

Per això el president Puigdemont hauria de reflexiona­r, segons la vicepresid­enta, sobre les tres coses que van passar dijous: la petició del Suprem al Congrés que concedeixi el suplicator­i contra Francesc Homs perquè pugui ser encausat per la consulta del 9-N; la resolució del Tribunal Constituci­onal que dóna via lliure a actuar penalment contra la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, i les resolucion­s aprovades pel Parlament de Catalunya. El Govern central lamenta “aquesta insistènci­a en l’error” i adverteix que “poden continuar aprovant aquestes resolucion­s perquè ho demani la CUP o perquè els interessi, però no els portarà enlloc”, perquè “la llei s’aplica, i incomplir-la té conseqüènc­ies”.

Malgrat aquesta política de mà dura i d’aplicació implacable de la llei, el Govern central nega que no deixi cap oportunita­t en la política pel que fa a Catalunya, perquè el Govern de Mariano Rajoy, va dir la vicepresid­enta en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, el que ha fet durant aquests quatre anys llargs ha estat política.

“Pagar proveïdors és fer política, assumir un model de finançamen­t o de liquiditat és fer política de les bones: la gestió de determinad­es infraestru­ctures, com l’AVE, els accessos al port és fer política”, va subratllar la vicepresid­enta.

I cadascú, a parer seu, pot fer política en l’àmbit de competènci­es de què disposa, “però –va avisar– no sobre la sobirania nacional”. “Tot això és fer política, però potser amb aquestes polítiques no es resolen mocions de confiança”, va dir en una de les repetides referèncie­s que va fer en el sentit que la resolució de dijous sobre el referèndum és producte de la moció de confiança que Puigdemont va poder resoldre gràcies al suport de la CUP.

Per això mateix, per Santamaría, si el que la Generalita­t en diu fer política “és anar al seu terreny i voler decidir el que han de decidir tots els espanyols, no els seguirem”.

Advertènci­a a la Generalita­t: “La llei s’aplica i incomplir-la té conseqüènc­ies”

Santamaría diu que l’Executiu fa política a Catalunya: “Porta l’AVE, paga proveïdors”

 ?? EMILIA GUTIÉRREZ ?? Soraya Sáenz de Santamaría ahir a l’habitual roda de premsa després del Consell de Ministres
EMILIA GUTIÉRREZ Soraya Sáenz de Santamaría ahir a l’habitual roda de premsa després del Consell de Ministres

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain