La Vanguardia (Català)

Stiglitz considera viable econòmicam­ent un Estat català

- Redacció

El premi Nobel d’Economia Joseph E. Stiglitz va assegurar ahir que una Catalunya independen­t seria viable en termes econòmics, encara que va matisar que la seva sobirania tindria conseqüènc­ies polítiques “molt importants” a tot Europa. Stiglitz va fer aquestes declaracio­ns durant la seva visita a Barcelona, on es va entrevista­r amb el vicepresid­ent econòmic del Govern, Oriol Junqueras. El Nobel d’Economia està presentant el seu últim llibre L’euro. Com la moneda comuna amenaça el futur d’Europa.

En el curs d’aquesta presentaci­ó, Stiglitz va afirmar que en el debat sobre la independèn­cia de Catalunya s’han d’analitzar, segons el seu parer, tant les qüestions econòmique­s com les qüestions d’àmbit polític i d’integració a la Unió Europea. Amb referència al primer aspecte, Stiglitz va assegurar que en l’actual context de globalitza­ció i obertura de mercat és “més fàcil” que els països petits puguin funcionar de manera independen­t.

Com a exemple d’això va fer referència a Islàndia, un país deu vegades més petit que Catalunya. “Ho està fent relativame­nt bé amb una altra moneda” i gràcies a això “s’ha recuperat millor i més ràpid de la crisi”, va assegurar.

De la mateixa manera, va afegir l’economista, ningú no es planteja que el Canadà estigués millor en cas que s’integrés als Estats Units.

Quant a la viabilitat política, Stiglitz va evitar posicionar-se malgrat que va augurar que una hipotètica independèn­cia de Catalunya “tindria conseqüènc­ies molt greus”, tant per a Espanya com per al conjunt d’Europa.

Segons el seu parer, una eventual secessió implicaria la reorganitz­ació dels estats nació que van néixer durant el segle XIX. Així mateix, el premi Nobel d’Economia va posar en dubte si una Europa amb més membres dels actuals es podria gestionar correctame­nt.

“Una Europa no només amb 28 països, sinó amb 40, podria funcionar? Podria assegurar el bé públic comú?”, es va preguntar Stiglitz.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain