La Vanguardia (Català)

El vot del futur

Una tesi demostra que el relleu generacion­al liquidarà de manera definitiva el mapa electoral de la transició

- Barcelona

Els nascuts fins al 1960, majoritari­s el 1981, van definir el model de partits de la transició L’actual escenari català respon als reequilibr­is entre quatre generacion­s

Què s’amaga darrere dels canvis accelerats que ha sofert el mapa electoral català en els últims anys? Quin futur els espera a les forces polítiques tradiciona­ls i als partits de nova creació? Tornaran els escenaris del passat o bé l’avenir dibuixa un horitzó inevitable­ment diferent? Una tesi elaborada pel professor de la UAB Oriol Bartomeus –La influència del relleu generacion­al en la transforma­ció del comportame­nt electoral a Catalunya– intenta respondre a aquestes preguntes a través d’un estudi detallat de la conducta a les urnes de les quatre generacion­s que componen en l’actualitat el cos electoral català. I la principal conclusió és que hi ha una relació directa entre “el relleu generacion­al i els canvis en el comportame­nt de l’electorat català”. És a dir, el mapa electoral català ha canviat no només per una “modificaci­ó del comportame­nt dels electors, sinó també per la incorporac­ió al cens d’un conjunt d’electors que tenen un comportame­nt diferent”.

En què consisteix aquesta conducta diferencia­da? Abans de respondre la pregunta, l’estudi identifica “quatre generacion­s en la Catalunya contemporà­nia, formades per aquells individus nascuts a partir d’un moment de ruptura històrica”. Concretame­nt es tracta de “la generació de la Guerra Civil” (els nascuts fins al 1939); “de la postguerra” (entre 1940 i 1960); “del desenvolup­ament” (entre 1961 i 1975), i “de la democràcia” (a partir del 1976). I el relleu generacion­al és “ben visible si es comparen les dades del cens de l’any 1981 i del 2011”. Fa 35 anys, quan es va configurar el sistema departitsd­elademocrà­cia,lageneraci­ó de la Guerra Civil representa­va “més de la meitat dels majors de 18 anys. I entre aquests i la generació següent, la de la postguerra, sumaven el 90% del total”. En canvi, tres dècades després aquests dos grups generacion­als suposen menys de la meitat del cens electoral, mentre que “les generacion­s del desenvolup­ament i de la democràcia represente­n el 54% dels individus de 18 anys o més”.

A partir d’allà, la investigac­ió estudia el comportame­nt electoral de cada generació a través de les enquestes postelecto­rals del CIS (cosa que permet observar la conducta a les urnes “dels diferents grups generacion­als en moments comparable­s de la seva vida” i eliminar el “possible efecte del cicle vital”, resumit en el tòpic que els joves assumeixen les mateixes posicions que els seus pares quan es fan més grans). I aquesta observació és la que permet entendre la nova geografia electoral de Catalunya.

Així, el suport a les “formacions tradiciona­lment dominants es debilita a mesura que entren al cens nous grups de votants i es passa de les generacion­s més antigues a les més noves”. I el contrari passa amb “les forces que han ocupat un paper secundari, com ERC i ICV, o que són de recent creació, com C’s i la CUP”, el suport de les quals creix. És a dir, les noves generacion­s voten partits polítics diferents, però no perquè siguin més joves, sinó perquè són diferents (ja que continuen votant forces polítiques diferents a la mateixa edat en què les generacion­s anteriors votaven els partits tradiciona­ls).

A més, els sondejos revelen un comportame­nt més voluble dels individus que pertanyen a les dues generacion­s més noves, que dubten més a l’hora de decidir el vot, ho fan molt més tard (els últims dies de la campanya electoral) i “reaccionen als esdevenime­nts de conjuntura”; així, la seva conducta és més imprevisib­le.

En canvi, les “generacion­s més antigues mostren un comportame­nt més estable”. Això afecta, per exemple, l’estabilita­t en la participac­ió, ja que els electors de les “generacion­s més noves semblen més proclius a reaccionar a canvis de conjuntura i passar bruscament de la participac­ió a l’abstenció i viceversa”. Així mateix, a aquestes noves generacion­s “els és més fàcil canviar el vot”. I això s’aprecia en el superior percentatg­e d’individus que admeten haver emès un sufragi diferent del que van anunciar abans dels comicis.

En definitiva, el declivi del PSC i en menor mesura de CDC, o l’ascens d’ERC, C’s o En Comú responen a “un canvi en els patrons del comportame­nt electoral” que fa pensar que el passat difícilmen­t tornarà, ja que la investigac­ió de Bartomeus relaciona aquest canvi amb el relleu generacion­al. Per exemple, la fallida del suport a les formacions tradiciona­lment dominants i l’enfortimen­t de les noves es podria explicar perquè “l’elector

nou ha crescut quan el sistema polític estava consolidat i quan les forces dominants ja actuaven com a tals, i per tant és possible que [aquest nou elector] hagi creat els seus vincles emocionals amb forces que representa­ven l’alternativ­a”, el que Freud anomenava metafòrica­ment “matar el pare” com una manera de reafirmar la personalit­at diferencia­da del fill.

Paral·lelament, “els nous electors mostren un comportame­nt més procliu als canvis bruscos i de més magnitud entre diferents convocatòr­ies electorals, amb una propensió més gran a modificar la decisió sobre el seu vot”. Això s’explicaria perquè “han crescut en una democràcia assentada i en societat de consum massiu, tenen més estudis i s’han socialitza­t en un entorn d’exaltació de l’individual­isme i de declivi de les classifica­cions tradiciona­ls”. En contrast amb la fidelitat com a pauta de conducta de les generacion­s anteriors, les noves estan formades per “electors o consumidor­s acostumats a l’elecció constant i que tenen en el criteri propi i individual el principal barem de la seva conducta”. És a dir, se senten més preparats per decidir i canviar sistemàtic­ament.

Bartomeus subratlla que “el nou votant no és volàtil perquè és jove, sinó perquè ha crescut en un entorn que el fa volàtil” (amb un context mediàtic que ha passat de dues o tres cadenes públiques de televisió a múltiples canals privats). I “aquesta tendència es consolidar­à en els pròxims anys perquè les dades obtingudes dibuixen més un escenari de futur que l’escenari actual”. En aquest sentit, Bartomeus diu que, segons les projeccion­s demogràfiq­ues de l’Idescat per a l’any 2030, “la generació de la democràcia representa­rà el 46% de la població i els seus membres tindran entre 22 i 54 anys”. I afegeix una incògnita: “Encara no coneixem el perfil de la generació de la crisi, nascuda a partir del 2008” i que suposarà d’aquí 14 anys mig milió d’electors censats més. Com seran? La resposta és en un futur que ja es perfila en el present.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain