La Vanguardia (Català)

Les (no) sortides del cul-de-sac Retalls

- Fernando Ónega

La qüestió catalana, una altra vegada. Aquí a Madrid se’ns havia diluït entre grumolls de la formació de govern, patacades socialiste­s, judicis d’una època i confuses maniobres sobre l’empedrat que mena a les urnes. Però ha tornat a les primeres pàgines dels diaris i als titulars de la ràdio i la televisió. Amb un punt de tedi, em penso. Amb una mica de cansament, segur: Alsina va parlar de la “gota malaia”. Hi havia més emoció, fins i tot més dramatisme, en aquestes pàgines, on Isabel Garcia Pagan invocava el “xoc institucio­nal”, avantsala del xoc de trens, i Brunet veia l’accelerado­r de l’“ofensiva judicial”.

Penso que l’independen­tisme ha aconseguit una petita victòria: ens ha acostumat al seu llenguatge. Si l’aprovació parlamentà­ria d’un referèndum, i a més vinculant, s’hagués fet fa un parell d’anys, haurien petat les costures de l’opinió publicada. Ara sona com un desafiamen­t, esclar, però sense sorpresa: aquella opinió ja coneix el full de ruta, o potser es creu més el Rajoy que va dir que “no hi haurà mai independèn­cia de Catalunya”. Ara la qüestió queda plantejada entre aquests dos extrems: la seguretat que mostra Puigdemont i la seguretat de fre que garanteix el president espanyol. I entremig, unes preguntes que considero substancia­ls.

Primera: el referèndum que s’anuncia per al mes de setembre que ve és legal o il·legal? Segons les lleis vigents, sens dubte no és legal. La Constituci­ó atribueix a l’Estat en exclusiva l’“autoritzac­ió per a la convocatòr­ia de consultes populars per via de referèndum”. Ningú no pot esperar que el Tribunal Constituci­onal no atengui els recursos d’inconstitu­cionalitat que plantegi el Govern espanyol. La justícia ordinària dirà si la senyora Forcadell va cometre un segon delicte de desobedièn­cia. Aquestes són les normes mentre Catalunya sigui una comunitat autònoma de l’Estat espanyol, com diu l’Estatut.

Segona: el Parlament de Catalunya es pot negar a debatre un tema que presenti qualsevol diputat o partit polític? No: els parlaments hi són per això, per tractar afers d’interès públic que els seus membres vulguin discutir. I sotmetre’ls a votació? Naturalmen­t. Per tant, no acabo de veure delicte en les accions de Carme Forcadell. El problema és un altre: el problema és sostenir que hi ha una legalitat catalana superior o anterior a la legislació de l’Estat i que l’Estat, si és de dret, no pugui utilitzar mecanismes de defensa de les seves lleis i de la unitat nacional.

Tercera: aquestes considerac­ions no deixen més portes obertes que la confrontac­ió? Em temo que deu ser així, i per això s’ha parlat sempre de xoc de trens. I no veig que l’independen­tisme pugui frenar després dels compromiso­s adquirits amb els seus electors.

I quarta: queda algun espai per a les solucions polítiques? N’haurien de quedar. La simple aplicació de la llei talla camins, però no canvia les voluntats, una cosa que no s’entén a Madrid. Però si l’única solució política és acordar un referèndum que la llei no permet, tampoc no se li pot demanar a Rajoy que s’assegui a negociar, perquè no ho pot fer. Aquí es tanquen les sortides del cul-de-sac.

 ?? DAVID AIROB ?? Carles Puigdemont
DAVID AIROB Carles Puigdemont
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain