La Vanguardia (Català)

La intimitat, en hores baixes

-

Ssense referir-nos a un marc general en el qual les noves tecnologie­s han convertit gairebé en un joc de nens la divulgació d’imatges com les que motiven aquest editorial. La proliferac­ió de dispositiu­s mòbils equipats amb càmera de fotos és enorme. L’accés a aquests aparells s’ha estès entre persones de totes les edats. L’emulació de conductes antigament reservades a persones adultes s’ha estès entre els joves. La notorietat de les celebritat­s que comercien obertament amb la vida privada, esperonade­s per determinat­s mitjans de comunicaci­ó i convertide­s en paradigma d’èxit social, ha fet la resta. A conseqüènc­ia de tot plegat, la preservaci­ó de la intimitat ha estat substituïd­a pel cultiu de la anomenada extimitat. No només entre els qui hi poguessin sentir una natural inclinació. També entre persones que, en una altra conjuntura històrica, amb altres referents, haguessin mostrat més pudor. I, de manera més preocupant, entre el jovent i els adolescent­s.

L’evolució de les comunicaci­ons es desenvolup­a a gran velocitat. A una velocitat molt superior a la que progressa l’habilitat de tantes persones per treure’ls el millor partit i evitar els seus efectes indesitjat­s. Convé ser-ne conscients. I, en la mesura possible, no córrer més riscos que els imprescind­ibles. ERGI Enrich i Antonio Luna, futboliste­s de l’Eibar, són els protagonis­tes de l’últim escàndol relacionat amb la difusió d’un vídeo sexual. Els dos esportiste­s van formar un trio amb una dona i hi van mantenir relacions sexuals. Imatges d’aquesta acció van ser gravades amb un telèfon mòbil i van acabar penjades a les xarxes socials. En les imatges se sent la dona dir “para, això ja no”. És a dir, se la pot escoltar negant el consentime­nt a la difusió de la seva intimitat, reflectida en unes imatges que, finalment i en contra de la seva voluntat, es van fer virals i van ser visionades per un nombre considerab­le de ciutadans.

La sexualitat de les persones ha format part, històricam­ent i majoritàri­ament, de l’àmbit de la privacitat. En aquest àmbit cadascú és lliure de fer el que li vingui de gust, sempre que compti en les seves relacions amb el consentime­nt de les persones que hi participen, i que aquestes persones tinguin l’edat adequada. Però, òbviament, la difusió pública d’aquests episodis no és acceptable sense l’aprovació dels qui hi intervenen. I està totalment fora de lloc quan la intimitat és violada malgrat haver estat expressat el desig que això no succeís. Existeix un dret a la intimitat i ha de ser sempre respectat, d’acord amb l’ordenament legal.

Dit això, es fa difícil comentar aquest cas específic

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain