La Vanguardia (Català)

El hàmster

- Pilar Rahola

La metàfora del hàmster relacionad­a amb el procés català va néixer en el programa del Basté, conscients de la repetició recurrent del guió. Cada dia apareixia el hàmster en notícies i tertúlies, encara que el tema tractés sobre una colònia de ratolins guerxos. I és cert que aquests darrers temps han estat sobrecarre­gats de procés, sobretot perquè la importànci­a històrica del repte català ha obligat una crònica exhaustiva del detall diari. Però també és cert –i l’autocrític­a és obligada– que, sovint, la sobrecàrre­ga ha vingut per repetició recurrent del mateix debat, en un procés de constant porta giratòria.

La dita catalana de “roda el món i torna al Born” s’ha convertit en el lema d’una retòrica nacional que retorna als mateixos debats i argumentar­is, amb notable falta d’imaginació, i si no fos per la determinac­ió ciutadana, que ha estat massiva al carrer i rotunda a les urnes, estaríem perduts al laberint del debat etern. No és així i per sort, malgrat totes les penes, el full de ruta avança, els acords van arrelant i el calendari sembla escrit. Veurem si el foc creuat no evita arribar a port. Perquè, si em permeten,

Cantarella preferida de la CUP, que passa per odiar els diners, avorrir l’èxit i vendre populisme

personalme­nt crec que les bombes de temps contra el procés no s’han fabricat entre fiscals i constituci­onals, sinó a les cuines de la masia catalana. Però com que diuen que van junts, i hem decidit creure’ls, anem fent. En qualsevol cas, i amb la convicció que estem davant d’un repte nacional ingent, fins al punt que l’agenda catalana marca a foc l’agenda de tots els altres –harakiri del PSOE inclòs–, caldria demanar que ens estalviess­in alguns debats col·laterals i recurrents que no fan cap altra cosa que embolicar la troca. És com si Catalunya sempre reobrís les mateixes portes, perquè es veu incapaç de deixar-les tancades. Per exemple, la cantarella preferida de la CUP que, per descomptat, passa per odiar els diners, avorrir l’èxit i vendre el populisme tot a cent de la pujada d’impostos. Semblava que ja havíem superat aquell debat en una Catalunya que té la fiscalitat més alta del món després de Suècia i l’illa d’Aruba. I per fiscalitat ens referim a la càrrega tributària que pateixen els sous, via IRPF, perquè bé sabem que les grans fortunes tenen altres i sucoses sortides. És a dir, una altra vegada treuen l’espantall del lema “que paguin els que més guanyen”, com si això no fos ja una evidència, perquè a la terra del populisme, ven bé la demagògia. És tant com dir-li a un cirurgià del cor o a un director general rellevant, o a un profession­al exitós, que a Catalunya no tenen cabuda perquè malgrat treballar més de mig any per tributar, continuen pagant poc. Carregós, antic i fal·laç, però heus aquí, retornant una vegada i una altra, a cavall del procés.

És el que té el hàmster quan actua com a ratolí, que camina infatigabl­e sense anar enlloc. Esperem que altres veus del procés hi vegin més enllà de la gàbia.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain