La Vanguardia (Català)

La pedra i el bassal

- Josep Cuní

Temps després de la caiguda del mur de Berlín i de la descomposi­ció de la Unió Soviètica, vaig llegir en un article els efectes insondable­s que aquell gran terratrèmo­l provocaria. Era una advertènci­a de les rèpliques constants que es produirien en tots els aspectes de la societat fins a l’extrem de no relacionar-les amb la causa original. Per la seva llunyania en el temps i per la capacitat de devastació pròpia d’alguns episodis futurs. Encara que ho he buscat infructuos­ament, lamento no recordar ni on es va publicar ni l’autor però sí que vaig memoritzar-ne la metàfora utilitzada. Basant-se en el comportame­nt de les onades produïdes en l’aigua quan es llança una pedra en una bassa, l’intel·lectual pronostica­va tal quantitat de convulsion­s que acabarien actuant com en el principi físic. Que la vista hagi deixat de percebre els cercles provocats per l’impacte del mineral a la bassa no significa que l’estany hagi tornat a la calma ja que el moviment continua de manera subterràni­a.

Ignoro si, amb les dades i la perspectiv­a que dóna el temps, els historiado­rs considerar­an que, a gran escala, estem immersos encara en els

La retransmis­sió en directe va fer del comitè federal del PSOE el primer gran ‘Sálvame’ de la política

efectes d’aquell cataclisme. D’elements per creure-ho n’hi ha. I en vista del ressorgime­nt d’ideologies que donàvem per mortes i enterrades, podríem concloure que som víctimes de la llei del pèndol. O el que és el mateix, que la presència de la pedra a l’estany n’ha canviat completame­nt la composició. En altres paraules, la recuperaci­ó del que Moisés Naím ha anomenat “necrofília ideològica” i que els amants de les sèries televisive­s veurien com The walking dead. Els qui a finals dels anys seixanta ja ens vam alterar amb La nit dels morts vivents no ens n’hauríem de sorprendre. D’aquella pols, vénen aquests fangs.

Cercles concèntric­s tan vàlids a escala global com en l’àmbit local i que faciliten la considerac­ió dels fets de Ferraz de dissabte passat com una altra pedrota al fangar de la política. Un acte sense precedents que portarà unes conseqüènc­ies molt més àmplies que el mateix dolor infligit als seguidors socialiste­s. Un ridícul escandalós que no serà neutre per a ningú. Que costarà molt de digerir per part d’una societat que avui se sent encara més allunyada dels seus representa­nts, els quals continuarà veient com a simples instrument­s del poder insaciable dels de sempre però amb un afegit gens fútil: l’efecte de la retransmis­sió en directe de persecucio­ns i assetjamen­ts, laments i especulaci­ons, rumors i tuits en què poc diferien el futur de Sánchez del passat de la Pantoja. I així van convertir el comitè federal del PSOE en el primer gran Sálvame de la política. Com ja va succeir amb el tan criticat desplegame­nt televisiu del triple crim d’Alcàsser, quan aquests espectacle­s arriben ho fan per quedar-se.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain