La Vanguardia (Català)

‘Matthew’ devasta Haití...

L’huracà ha causat almenys 820 morts i es tem l’impacte de malalties com el còlera

-

L’escena es repeteix a les localitats del sud-oest d’Haití que han estat fuetejades per l’huracà Matthew: gent de totes les edats buscant entre la runa de les seves cases per intentar salvar alguns estris amb què sobreposar-se a la devastació. Buscaven recuperar el que podien de les seves poques pertinence­s recorrent cases convertide­s en munts de runa on els sostres havien, literalmen­t, volat...

L’huracà Matthew ha ocasionat aquesta setmana al seu pas per Haití almenys 820 morts mentre que milers de persones han estat evacuades i 350.000 necessiten assistènci­a humanitàri­a immediata, segons l’Oficina d’Afers Humanitari­s de l’ONU. El nombre de víctimes mortals a Haití, el país més pobre d’Amèrica, es va disparar quan es va conèixer l’impacte de la tempesta sobre zones llunyanes i mal comunicade­s que havien quedat completame­nt aïllades i on no s’havia fet cap recompte. L’huracà ha esclafat cases, ha arrencat arbres i ha inundat nombroses localitats del país fins a provocar 1,5 milions de damnificat­s.

Saint-Victor Young, un funcionari de l’agència de protecció civil que treballa a Beaumont, a prop de Jérémie (a l’extrem sud-oest del país) va dir que el seu equip havia trobat 82 cossos que no havien estat registrats per les autoritats de Port-au-Prince, ja que les comunicaci­ons són molt complicade­s. La majoria van morir per la caiguda de murs i parets empesos per vents, que van superar els 145 quilòmetre­s per hora dimarts.

El pitjor tribut l’ha pagat el sudoest del país, sobretot la península de Tiburon, i en particular les localitats costaneres de Jérémie, que té uns 30.000 habitants, i Les Cayes, la tercera ciutat. Al voltant del 80% dels edificis de Jérémie van ser arrasats, segons Jean-Michel Vigreux, directora de l’oenagé Care Haiti.

La zona sud del país s’ha vist inundada per torrents d’aigua i sacsejada per vents molt violents, que s’han prolongat en moltes ocasions durant hores. Haití és molt vulnerable als temporals a causa de l’alta taxa de desforesta­ció, que impedeix als sòls retenir les grans avingudes d’aigua. Les pluges van negar milers d’habitatges, van danyar escoles i van destruir grans àrees agrícoles, empreses, carreteres i ponts. Més de 29.000 edificacio­ns van ser destruïdes només al sud. Port-au-Prince, la capital, va patir menys danys.

El que més urgeix en aquest moment és proporcion­ar aigua potable per evitar malalties, i proveir la gent d’aliments i materials de construcci­ó, segons explica Jean Claude Fignole, director de programes d’Oxfam a Haití. La por és que les inundacion­s produeixin

Les oenagés distribuei­xen productes bàsics a les comunitats més castigades

epidèmies, com el còlera, que se sumen a altres malalties esteses entre nens i adults. El còlera ha matat unes 10.000 persones i ha ocasionat més de 800.000 malalts des de l’any 2010, quan va ser introduït al principal riu del país des d’una base de l’ONU on hi havia soldats nepalesos desplegats.

Oxfam Intermón ha començat a distribuir productes bàsics (equips d’higiene que inclouen sabó i pastilles purificado­res per evitar malalties com el còlera o la diarrea, així com material de construcci­ó) a Saint Louis du Sud, Maniche, Les Cayes i Cavaillon, ciutats que es troben entre les més afectades per l’huracà. Així mateix repararà o instal·larà dipòsits d’aigua per prevenir malalties transmeses per mosquits, com el zika, el chikunguny­a i la malària.

Unicef ha informat que 16.000 persones es troben en refugis temporals, 175 escoles han patit greus danys i almenys 150 més estan sent utilitzade­s com a refugis d’evacuació per tot el país. Save the Children ha quantifica­t en 130.000 els nens que no poden anar a l’escola per culpa dels efectes de l’huracà Matthew.

“La nostra prioritat és assegurar que els milers de nens i famílies afectats per l’huracà rebin ajuda immediata; volem aconseguir que tornin a l’escola com més aviat millor”, ha explicat Kevin Novotny, director de Save the Children a Haití.

“Aquesta vulnerable nació ha estat castigada una vegada més per un enorme desastre que requereix considerab­le suport internacio­nal”, ha dit Inés Brill, coordinado­ra per al Carib Llatí de Creu Roja.

IMATGE DE LA DESTRUCCIÓ

Milers d’habitatges negats, escoles danyades, carreteres inoperativ­es...

 ??  ??
 ?? JEWEL SAMAD / AFP ??
JEWEL SAMAD / AFP
 ??  ?? Estralls globals. La localitat de Jérémie, a l’extrem oest d’Haití –a la dreta–, va patir de ple un huracà de categoria 4 que va deixar milers de persones sense llar. El ‘Matthew’ va arrasar el sud del país amb fortíssims vents, i ahir va deixar proves...
Estralls globals. La localitat de Jérémie, a l’extrem oest d’Haití –a la dreta–, va patir de ple un huracà de categoria 4 que va deixar milers de persones sense llar. El ‘Matthew’ va arrasar el sud del país amb fortíssims vents, i ahir va deixar proves...

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain