La Vanguardia (Català)

“Para, això no”

- Susana Quadrado

Quina part del “Para, això no” no van entendre, els jugadors de l’Eibar quan la jove amb qui practicave­n sexe es va adonar que la càmera del mòbil estava encesa i enfocant cap al llit? Sergi Enrich i Antonio Luna van gravar el vídeo sense el consentime­nt de la dona. I no el van esborrar.

El vaig veure, anava a escriure que per casualitat, però no. El vaig veure dijous a mig matí al Twitter, on es veu i es llegeix tot, i a més lluiten els egos i els missatges es fan virals i així tothom se n’assabenta. Per això el vaig veure, perquè segueixo algú que el va enllaçar, i un altre abans, i un altre... I anar-hi anant. No entendré mai per què la gent repiula una cosa que li fa fàstic. Vist milers de vegades, un vídeo trending topic. Els protagonis­tes? Tres persones, dos coneguts i una desconegud­a per al públic, en plena feina en trio, en un acte íntim. Poques vivències són més íntimes que el sexe. Ràpid, va pujant de voltatge... i llavors se sent: –Para, això no. Ho va demanar ella. I no van parar de gravar. I l’acte íntim va acabar convertint-se en tot un esdevenime­nt públic. A la xarxa no hi ha secrets. A vegades, massa sovint, ni es percep el risc. Comparteix, comparteix i ja veuràs.

La relació sexual va ser consentida i entre adults, no n’hi ha dubte. La gravació no. Mascles, que ningú no n’ha de fer res, del que feu al llit, com o amb qui. Però és que ella va dir: –Para, això no. Havia deixat passar unes hores a veure si em passava el mal rotllo després de veure el vídeo, i va arribar el comunicat dels interfecte­s de l’Eibar lamentant el mal que la seva difusió els havia causat a ells, al club, a la ciutat i als nens. I el mal que aquelles imatges podien ocasionar a la noia què? Ah, això. Per ella, un breu esment a l’últim paràgraf d’unes forçades disculpes dictades per un advocat. Primer s’excusen a si mateixos “per una indiscreci­ó” de la qual no es fan “responsabl­es”. A ella la deixen per al final, com l’actriu secundària en el repartimen­t d’una mala pel·lícula. Se la cosifica. Només ens faltava Jiménez Losantos amb les seves brometes sobre l’“energia” dels de l’Eibar. Aquí, senyors, manen els instints primaris, unga-unga.

Els jugadors diuen que ells no van pujar el vídeo a la xarxa. Que sapiguem, no els van robar el mòbil. I doncs? L’havien d’ensenyar i, molt pitjor, compartir-lo... Ahir Enrich va acusar de la filtració un jugador del Cadis, excompany seu. Fins i tot si ens creiem que no el van publicar ells a internet, sí que en són els responsabl­es. La noia va reclamar privacitat i no se la va respectar. La van ignorar abans, durant i després del vídeo. Podem especular sobre per què van pitjar l’on del mòbil: per vanitat, exhibicion­isme, per fer el gallet... Però només el desvergony­iment explica que no premessin l’off. Celebro que ella els hagi denunciat. No és no.

Els jugadors de l’Eibar són els responsabl­es del vídeo perquè no van deixar de gravar quan ella els ho va demanar

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain