La Vanguardia (Català)

Brutal pallissa de dotze escolars a una nena per prendre-li la pilota al pati

La menor, de vuit anys, va patir fractura de costelles i desprenime­nt de ronyó

- DAVID GILABERT Palma

La Policia Nacional i el Govern balear han obert una investigac­ió per aclarir la brutal agressió patida per una de menor per part dels seus companys de col·legi després d’una disputa per una pilota durant l’hora de l’esbarjo. La menor, de 8 anys, va ser apallissad­a per un grup de 12 alumnes del mateix centre d’educació primària. La pallissa rebuda va ser tan violenta que la víctima va haver de ser ingressada a l’hospital mallorquí de Son Espases amb una fractura de costelles, un desprenime­nt de ronyó i contusions per tot el cos.

Tot com a represàlia perquè la nena havia agafat una pilota amb què jugaven els seus agressors quan va sonar el timbre que posava fi al temps d’esbarjo al pati de l’escola. Segons es recull en la denúncia presentada davant la Prefectura de la Policia Nacional de les Balears, aquest gest va ser el desencaden­ant de l’atac col·lectiu. En un primer moment un nano de 14 anys s’hi va llançar a sobre, la va tirar a terra i, immobilitz­ada, va rebre els cops d’una dotzena de companys que no van dubtar a participar de l’escomesa sense cap tipus de compassió i sense la intervenci­ó de cap dels professors del centre.

De fet, tot apunta que durant el temps de l’esbarjo cap dels mestres no vigilava els menors. La germana de la víctima va explicar ahir que després de l’incident va alertar la directora del centre. No obstant això, segons el seu relat, el fet de posar-ho en coneixemen­t seu no va servir de res. Van ser els seus pares els que la van traslladar a l’hospital una vegada finalitzad­es les classes.

Sempre segons el relat de la família i incorporat a la denúncia presentada davant la policia, aquesta agressió no seria la primera. És per això que ahir mateix un grup de familiars van anar a aquest col·legi, situat al barri de Son Roca a Palma, per exigir responsabi­litats a la direcció. La seva arribada es va produir davant la presència de diferents efectius policials que hi van haver d’anar per la tensió generada. De fet, molts pares indignats van acudirhi per donar-los suport i exigir responsabi­litats. Alguns d’ells van optar per no portar els seus fills a classe davant la por que, asseguren, tenen els nens de ser agredits. Alguns diuen que els

Un adolescent de 14 es va llançar sobre la nena i la va tirar a terra; immobilitz­ada, els altres li van pegar

seus fills estan traumatitz­ats des que van presenciar la pallissa.

Després del que ha passat, la portaveu adjunta del Govern, Fina Santiago, va confirmar que dos inspectors de la Conselleri­a d’Educació ja s’han personat a l’escola per intentar aclarir els fets. Segons Santiago, “és absolutame­nt inacceptab­le i no hi ha excuses”. Per això s’ha obert una investigac­ió per esbrinar si hi va haver altres agressions o assetjamen­ts anteriorme­nt i així determinar si es tracta d’un cas de bullying o únicament d’un delicte de lesions.

Santiago també va assenyalar que és necessari conèixer si el protocol de convivènci­a a les aules aprovat pel Govern s’ha aplicat, mentre s’ha referit a la “necessitat” que els pares vigilin “el que veuen els seus fills” a les xarxes socials. La Policia Nacional també manté una investigac­ió paral·lela. En qualsevol cas, com que es tracta de menors de 14 anys, tots els participan­ts en l’agressió no serien imputables penalment. Malgrat la gravetat de les lesions, la nena ja ha rebut l’alta hospitalàr­ia i es recupera a casa seva.

Segons les dades de l’Executiu autonòmic, només l’any passat es van comptabili­tzar més de 130 denúncies per assetjamen­t escolar als centres educatius de les illes. De fet, Balears és, en aquests moments, una de les comunitats amb més percentatg­e de nens víctimes d’assetjamen­t escolar. Segons les dades facilitade­s per l’oenagé Save the Children, el nombre de denúncies presentade­s a l’arxipèlag la situen com la segona autonomia amb un taxa més gran de nens víctimes de violència escolar, únicament superada per Andalusia.

 ?? JAIME REINA ?? Periodiste­s davant el col·legi Anselm Turmeda a Palma, a l’interior de la qual es va produir l’agressió
JAIME REINA Periodiste­s davant el col·legi Anselm Turmeda a Palma, a l’interior de la qual es va produir l’agressió

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain