La Vanguardia (Català)

El Síndic aconsella que cada escola tingui un expert en detecció d’abusos

- D. MARCHENA Barcelona

La notícia de la pallissa a l’escolar de Mallorca va coincidir ahir amb la presentaci­ó d’un informe del Síndic de Greuges, Rafael Ribó, que inclou recomanaci­ons també aplicables a aquest cas. El document, que constituei­x una espècie de Llibre negre dels abusos sexuals a nens a Catalunya, denuncia que la majoria d’aquests delictes –“una de les pitjors formes de maltractam­ent infantil”– estan amagats i els que transcende­ixen són la punta de l’iceberg.

Una altra de les conclusion­s més vistoses de l’informe, que s’ha lliurat al Parlament, fa referència a la necessitat que totes les escoles i instituts tinguin almenys un profession­al expert a detectar aquestes sevícies. El text, el títol oficial del qual és Informe sobre l’abús sexual infantil a Catalunya, lamenta que protocols i lleis que es van promulgar fa entre sis i deu anys “encara no s’hagin desplegat”. La llei 14/2010, per exemple, preveia la creació d’un servei d’atenció a les víctimes d’abusos que avui continua estant pendent.

Els centres d’ensenyamen­t i els seus profession­als tenen un paper clau en la prevenció i detecció de qualsevol tipus de maltractam­ents, una reflexió que guanya una rellevànci­a especial després de fets com els d’ahir. Rafael Ribó va presentar l’estudi flanquejat per dues de les seves més estretes col·laboradore­s en matèria d’infantesa, Maria Jesús Larios i Judit Sartorio. Tots tres van lamentar la “important diferència” entre la taxa de victimitza­ció que ofereixen les investigac­ions internacio­nals en països del nostre entorn (d’un 10% per als nens i un 20% per a les nenes) i els casos que arriben a la justícia, de tan sols un 1%.

Per descobrir la cara oculta de la lluna, la Sindicatur­a de Greuges demana mesures tan revolucion­àries com que es compleixi la llei. La que es va aprovar el 2010, de drets i oportunita­ts en la infantesa i l’adolescènc­ia, també preveia la creació d’un centre per a la investigac­ió que encara no s’ha concretat.

I altres disposicio­ns que sí que s’han concretat incorren en errors que desesperen el Síndic. El defensor dels ciutadans considera “absolutame­nt inadmissib­le” que el nou protocol per detectar abusos restringei­xi el seu àmbit d’actuació a escoles públiques o centres concertats i en deixi fora guarderies i escoles privades. Aquesta discrimina­ció no es pot justificar “des del punt de vista dels drets dels nens”. Aquests protocols haurien evitat el cas Maristes (així es va referir Ribó als abusos denunciats en una escola religiosa de Barcelona)? Els protocols no serveixen de res si no s’apliquen, va explicar. “I allò va ser un exemple clar de mala administra­ció”.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain