La Vanguardia (Català)

Aristòtil: pensar sobre (el) tot

- Manuel Cruz

No em costa d’imaginar la reacció més aviat recelosa i tirant a desconfiad­a d’algun lector quan ensopega amb el nom d’Aristòtil. Per a unes quantes generacion­s d’estudiants de filosofia d’aquest país, l’autor de l’Ètica a Nicòmac era l’il·lustre precursor del tomisme, amb tota la càrrega de filosofia autorefere­ncial, escolàstic­a, que això comportava. Afanyem-nos a advertir que el plantejame­nt resultava tan fal·laç com injust per a les dues parts.

En realitat, Aristòtil és el creador del primer gran sistema filosòfic, que ha determinat en gran manera la marxa de la filosofia i de la ciència occidental­s durant més de dos mil anys. Cap altra filosofia no ha tingut una influència tan profunda i tan prolongada, fins al punt que el poeta i filòsof anglès Samuel Taylor Coleridge va poder arribar a afirmar que tots els homes neixen aristotèli­cs o platònics.

Tot i això, la importànci­a d’Aristòtil com a filòsof sistemàtic no esgota el valor de la seva proposta. En efecte, caldria dir, per intentar incloure el màxim de sentit, que l’obra aristotèli­ca conté, a més de les aportacion­s pròpiament científiqu­es, una metafísica, una lògica,

M. CRUZ, catedràtic de Filosofia a la Universita­t de Barcelona. Director de la col·lecció ‘Descubrir la Filosofía’ una ètica, una estètica i una filosofia política, però potser fins i tot aquella manera de dir deixaria sense esmentar (o ho faria malament) allò que probableme­nt constituei­x el nervi del seu pensament, la dimensió pràctica, experienci­al, de la seva filosofia.

I és que tant com va interessar al nostre filòsof el coneixemen­t de la realitat i la correcta arquitectu­ra categorial del pensament en totes les seves esferes, el va preocupar l’esdevenir de la vida humana, el seu persistent anhel de felicitat, el seu insubornab­le afany per construir un ideal de vida bona, el seu convencime­nt que hauríem d’actuar, referent a la nostra existència, com a arquers que apunten al blanc, sense defallimen­ts ni distraccio­ns, això és, sent capaços d’elaborar el nostre propi pla de vida i d’atenir-nos-hi. En definitiva, el va preocupar tot allò que encara avui ens continua traient el son.

Així, no deixa de resultar vistós constatar, precisamen­t en uns temps com els actuals, en els quals tant es parla d’exemplarit­at, que Aristòtil ja afirmava que el bon exemple ens impulsa a l’emulació, a l’“enveja positiva”, per dir-ho amb les seves mateixes paraules. O que assenyalav­a, a propòsit d’una altra qüestió ben a l’ordre del dia, la de les emocions, que aquestes constituei­xen “els nervis de l’ànima”, i matisava a continuaci­ó que, encara que és d’aquesta ubicació a l’entranya de l’humà d’on es desprèn el seu valor com a eina per interpreta­r les nostres accions, això no significa que totes les emocions posseeixin idèntic signe. No cal considerar de la mateixa manera, posem per cas, la indignació noble que la ira, definida pel nostre filòsof com “una gana penosa de revenja”.

Les esmentades en són, per descomptat, tan sols unes quantes mostres, però serveixen per evidenciar

Segons el filòsof grec, hauríem d’actuar en la nostra existència com a arquers que apunten al blanc

una dimensió de la tasca filosòfica d’Aristòtil allunyada de la imatge formalista i metafísica que la historiogr­afia escolàstic­a s’ha entossudit a transmetre’ns.

Davant l’esmentada imatge, l’Aristòtil rescatat en les últimes dècades per alguns intèrprets (amb l’escocès Alasdair MacIntyre en un lloc molt destacat), cridant l’atenció sobre el tipus d’aspectes que hem indicat, serveix perquè ens componguem un dibuix més complet, i per això més veraç, d’aquest gegant de la història del pensament.

 ??  ?? Aristòtil. Quart lliurament de la col·lecció per només 9,95 euros aquest cap de setmana amb La Vanguardia
Aristòtil. Quart lliurament de la col·lecció per només 9,95 euros aquest cap de setmana amb La Vanguardia

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain