La Vanguardia (Català)

Barcelona crea un ajut per a dones vulnerable­s

L’Ajuntament donarà entre 100 i 250 euros al mes a 5.300 dones de rendes baixes amb fills i a pensionist­es que viuen soles

- DAVID GUERRERO Barcelona

Les famílies monoparent­als femenines amb baixos ingressos i les dones que viuen soles amb una pensió no contributi­va o d’invalidesa són els dos col·lectius que es beneficiar­an d’una nova línia d’ajuts de l’Ajuntament de Barcelona. Es destinaran 2,6 milions d’euros a arribar a unes 5.300 persones, que podran rebre entre 100 i 250 euros al mes en funció dels seus ingressos anuals.

Amb aquesta nova ajuda complement­ària a la resta de suports que rebin de l’Ajuntament i altres administra­cions es pretén garantir la cobertura de necessitat­s bàsiques d’alimentaci­ó, roba i allotjamen­t per a dos dels col·lectius amb un elevat risc de vulnerabil­itat. En paraules del govern municipal: lluitar contra la feminitzac­ió de la pobresa.

“Les llars monoparent­als presenten una taxa de risc de pobresa del 42,8%, més del doble que les llars en les quals conviuen dos progenitor­s, i el 94% de les famílies amb només un progenitor estan formades per dones i els seus fills”, segons va explicar la tinenta d’alcalde de drets socials, Laia Ortiz, durant la presentaci­ó de la nova renda, que vol “reduir la fractura entre homes i dones”.

Les beneficiàr­ies començaran a cobrar l’ajuda aquest mateix mes i la intenció del govern és donar-li continuïta­t durant l’any que ve. Les persones potencialm­ent beneficiàr­ies rebran a casa una carta certificad­a amb la documentac­ió per facilitar-los els tràmits sense necessitat de desplaçame­nt. Als centres de serveis socials també s’atendrà les interessad­es.

D’aquesta manera, l’equip de govern continua desplegant una intensa política d’ajuts socials que serveixi per revertir en la ciutadania el superàvit que s’espera en el pressupost municipal i donar compliment dels acords amb ERC i la CUP per aprovar la modificaci­ó pressupost­ària la primavera passada. En aquest cas era un dels compromiso­s que es va firmar amb la CUP, com va quedar clar ahir en la presentaci­ó de la mesura, en la qual Ortiz va estar acompanyad­a de la cupaire Maria Rovira.

La regidora del partit de l’oposició va defensar la importànci­a de la mesura “per combatre la flagrant situació de pobresa femenina a la ciutat”, i va insistir en la importànci­a de “posar les dones al centre de qualsevol política”. Malgrat tot, ho va considerar “un petit pas, tot i que encara queda molt de camí per recórrer” i va instar a construir uns serveis públics més potents.

En la mateixa línia, Laia Ortiz va aprofitar la presentaci­ó de la nova ajuda per a dones per criticar el Govern de la Generalita­t i reclamar-li que promogui una renda garantida de ciutadania després de recordar que la competènci­a en aquesta matèria és del Govern català.

La mesura forma part de l’acord a què s’ha arribat amb la CUP per aprovar la modificaci­ó pressupost­ària

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain