La Vanguardia (Català)

Pla perquè la societat no vegi de bon ull comprar als manters

- MAYKA NAVARRO Sabadell

És veritat que la policia no és als bars i restaurant­s vigilant que la gent no fumi. Amb el temps, la societat ha interiorit­zat que fumar és dolent. I fins i tot mira de reüll qui fuma on està prohibit. Doncs, salvant les distàncies, això és el que es pretén fer amb els que compren material il·legal als manters. “Ens toca guanyar la batalla de l’opinió pública”, va dir ahir el comissari en cap dels Mossos d’Esquadra, Josep Lluís Trapero.

En aquesta necessitat de planificar campanyes de conscienci­ació i de continuar investigan­t les màfies que presumptam­ent controlen aquests venedors ambulants es van concentrar les diferents administra­cions i totes les policies que ahir es van reunir al complex central dels Mossos d’Esquadra a Sabadell per fer balanç de l’estiu.

La veritat és que, després d’un dels començamen­ts de temporada més desastroso­s que es recorden, amb més d’un miler de manters concentrat­s en diferents punts de Ciutat Vella i l’Eixample, a mitjan agost les coses van canviar. Alguns van ser els factors que van ajudar que avui a Barcelona hi hagi menys de la meitat dels venedors que hi havia fa uns quants mesos. “De manters, n’hi continuarà havent, i, a més a més, és un fenomen inevitable a les grans ciutats amb aquest volum de turisme. Però, actualment, tenim una presència de venedors que es pot gestionar, i podem reorientar esforços a altres problemes de la ciutat com els robatoris a dins dels centres comercials”, explica un responsabl­e policial de la ciutat.

A l’agost la situació es va convertir en insostenib­le. Els manters van prendre el Port Vell, bona part de la Rambla i, fins i tot, trams fins ara intocables del passeig de Gràcia sense que l’Ajuntament de Barcelona i la Generalita­t fossin capaços de gestionar la coordinaci­ó entre els Mossos i la Guàrdia Urbana. Aleshores l’alcaldessa Ada Colau va demanar al conseller d’Interior, Jordi Jané, més implicació de la policia catalana. I la va tenir, però no confiscant material il·legal de les mantes, com pretenia el Consistori, sinó investigan­t les xarxes de distribuci­ó de material i participan­t en operatius conjunts amb la Guàrdia Urbana i la Policia Portuària.

Aquelles setmanes de juliol i primers d’agost les imatges de Barcelona van tapar el que passava en altres ciutats turístique­s de la costa com Sitges, per posar un exemple, on l’alcalde, Miquel Forns, va trucar a totes les portes possibles per tenir més presència de mossos davant la impotència de la seva policia local de lluitar en solitari contra el fenomen.

Al final, més coordinaci­ó i lleialtat de totes les policies, incloent-hi la Policia Nacional i la Guàrdia Civil, han servit per pressionar tant els manters que molts que van venir amb la idea de fer la temporada aquí van haver de buscar altres voreres a mig estiu.

La coordinaci­ó policial ha reduït a menys de la meitat la presència de venedors ambulants als carrers

 ?? KIM MANRESA / ARXIU ?? Un manter al Port Vell aquest estiu
KIM MANRESA / ARXIU Un manter al Port Vell aquest estiu

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain