La Vanguardia (Català)

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1

Exercirà pressió sobre el joier. Fa la feina del caixer quan quadra caixa. 2 Empati. Boies de suro enganxades a un ormeig de pesca que indiquen el lloc on és calat. 3 Res no és. Òliba cervesera. Encetis. 4 L’Olga perd el cap. Obres finestres perquè passi l’aire. Caos total, llevat de la zona sud.

5 La medalla més cobejada. Pot ser de vida o d’alta velocitat. L’extremitat del caminaire. En un tres i no res. 6 Blans i, tanmateix, relacionat­s amb la joieria. Cop de copa de conyac. El gènere literari del secretari de junta directiva.

7 El futur rei. Forà. 8 Caseu en absència de l’au. Acollia a la residència de la tercera edat. Calb espantagos­sos.

9 Ens cal per respirar. Acabat d’arribar al món. Planta herbàcia que rima amb Meritxell. 10 Va als tribunals i li admeten les denúncies. Agafin fil i agulla per treballar. Avisa de la pèrdua de la targeta de crèdit. 11 Principi d’identitat. Gran figura operística. Relatives a les muses de les Antònies. 12 L’hora religiosa que fa venir son. Gràcils de moviments. Comença a groguejar.

13 Crit d’acceleraci­ó afrancesad­a, hop! Pics, senyals petits i rodons. Estimen, i així sigui. 14 Conjunts d’agricultor­s. S’instal·larà entre el brancatge.

VERTICALS 1

El gran Juan-Eduardo, autor d’un diccionari de símbols. Vegetal que t’acabes cruspint per naps o per cols. 2 Volem el cap de l’ogre. Concrecion­s envoltades d’un material menys dur. Figureta venerable, més petita que un ídol. 3 Es doblega un colze en baixar del Rolls Royce. Que fa cremor, ardent. Començo a negar-m’hi.

4 Composició lírico-musical. Tesi sense cap component electrònic. Ajuda a la verdiana manera. Est. 5 Blancor primigènia. Li clavi un copet a les galtes del cul. Cues d’ànecs. 6 Aquests palets només baixen quan hi ha xàfecs. Dóna suport financer. 7 As. Fa la feina del cinturó. Del dret, no té descendènc­ia, i del revés té vareta però no té ciència. 8 Comença a tenir caguera. Reunió de sardaniste­s o de menjadors de cargols. Pis francament desordenat.

9 Consonant que borda. Cec que balla hula. Quotes que es paguen cada mes de gener. 10 Diu el contrari del que se suposa i així ho posa. Advertimen­ts de socors. Nitrogen septentrio­nal.

11 M’acabeu les vocalistes. Mesclin un líquid amb un sòlid per tal d’obtenir una pasta homogènia, segurament a Malàisia. Crit de dolor. 12 El persegueix­i amb ardor. Endevinall­a per a adults. 13 Escull. L’arbre de les tiliàcies sota el qual es protegí un gran Guillem. Serveix per porgar el gra a l’era. 14 Clava cops de càstig al jugador de cartes. Fa ostentació dels seus coneixemen­ts d’heràldica.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain