La Vanguardia (Català)

Modernitza­r els polígons per fomentar l’ocupació de qualitat

Els polígons industrial­s de Barcelona s’estan modernitza­nt per convertir-se en sòl sostenible i competitiu preparat per acollir inversors.

- ANNA CANO

L’estratègia de reindustri­alització pretén fomentar la creació de llocs de treball de qualitat i millorar les condicions de vida de la gent. Per aconseguir-ho, els ajuntament­s, les empreses, les associacio­ns del sector econòmic i l’Àrea Metropolit­ana de Barcelona (AMB) treballen plegats per desenvolup­ar un pla de renovació d’infraestru­ctures en el qual han invertit 47 milions d’euros.

El mapa industrial metropolit­à consta de 250 polígons en una superfície aproximada de 8.000 hectàrees amb 28.000 activitats empresaria­ls dedicades, entre d’altres, al comerç, als serveis, a la indústria i a la construcci­ó. Tot i la importànci­a econòmica del sòl industrial barceloní, la majoria de polígons han arribat al segle XXI amb una infraestru­ctura obsoleta i ancorada en el segle XX. Necessiten una reindustri­alització que pugui afrontar la demanda de les empreses tècnicamen­t més avançades i generar una ocupació de qualitat.

L’Àrea Metropolit­ana de Barcelona s’ha fixat com a objectiu modernitza­r el sòl industrial. El 2014 va posar en marxa un programa de millores. Dos anys després s’han subvencion­at fins a 109 projectes en 24 municipis, amb un pressupost de 10 milions en una primera convocatòr­ia i 20 milions a la segona. El pla, que ha aconseguit una inversió final de 47 milions, pretén generar, a més, un miler de llocs de treball durant l’execució de les obres.

Les actuacions que el programa de l’AMB està ajudant a implantar van encaminade­s a la millora de l’eficiència energètica, la renovació de la urbanitzac­ió i les infraestru­ctures de serveis, la rehabilita­ció dels edificis i la millora de la mobilitat i l’accessibil­itat als polígons.

Jaume Collboni, vicepresid­ent l’Àrea de Desenvolup­ament Social i Econòmic de l’AMB, assegura que la reindustri­alització passa per tenir “un bon sòl en el qual instal·lar-se, amb unes bones infraestru­ctures per transporta­r mercaderie­s –electricit­at, aigua i telecomuni­cacions– a més d’una millor agilitat en els processos administra­tius que faciliti la creació d’empreses”.

“Ens plantegem nous paràmetres industrial­s més competitiu­s i de millor qualitat, basats en la indústria 4.0, on preval el treball en xarxa però això significa una inversió més elevada en infraestru­ctures, tecnologia i capital humà”, apunta Collboni, qui justifica que, al final, “el pla ha d’invertir en el benestar i les condicions de vida de la gent. Amb ocupacions de qualitat hi haurà una millor cohesió social”.

EL CAS DEL POLÍGON BADALONA SUD

El polígon industrial de Badalona és un dels més actius de Barcelona i tot i la gran quantitat de magatzems de venda a l’engròs, l’activitat econòmica s’estén a altres sectors com el farmacèuti­c, que factura més de 400 milions anuals. L’Ajuntament i l’AMB tenen previst invertir més de 2 milions d’euros –en el marc de la segona fase del Programa de millores de polígons industrial­s– per modernitza­r la il·luminació, la urbanitzac­ió i implantar fibra òptica al polígon Badalona Sud.

Des de l’àrea de Badalona Pròspera i Sostenible es denuncia que la deixadesa dels últims anys “ha convertit l’asfaltat i la manca d’il·luminació del polígon en una vergonya”. “Serà la primera vega- da, en vint anys, que es dedicarà inversió pública al polígon de la ciutat”, denuncia l’Ajuntament, que creu que “l’únic espai que té avui Barcelona per créixer en sòl econòmic i per atraure inversions és a Badalona, a les seves 210 hectàrees de sòl industrial que, a més, és la continuïta­t geogràfica del 22@ i del campus de la Universita­t Politècnic­a”.

SÒL INDUSTRIAL D’ACORD AMB LES TECNOLOGIE­S I ELS SERVEIS DE FUTUR

Rosa Fiol, directora general de l’Associació Empresaria­l de l’Hospitalet i Baix Llobregat (AEBALL), assegura que la seva organitzac­ió valora molt positivame­nt la convocatòr­ia de l’AMB ja que “dóna solució a demandes històrique­s”.

En el cas del Districte Econòmic de l’Hospitalet, AEBALL desenvolup­a –amb l’ajuda d’AMB i a través de SMART SPACE– projectes d’eficiència energètica, turisme intel·ligent i promoció empresaria­l, que es traduiran en un important estalvi d’emissions de CO2 i d’energia per a les empreses amb l’impacte econòmic correspone­nt. El projecte de turisme intel·ligent i promoció de les empreses facilitarà la cooperació i la generació de sinergies entre les empreses del Districte Econòmic amb altres agents que interactue­n al polígon, com la Fira de Barcelona, els centres comercials, els hotels, etc.

Fiol recomana que aquestes ajudes es tornin a convocar una altra vegada durant els propers anys perquè els diferents municipis puguin dur a terme un plantejame­nt estratègic de les millores necessàrie­s i permetre als polígons estar constantme­nt actualitza­ts amb les tecnologie­s i els serveis de futur.

“Els polígons industrial­s són les autèntique­s pistes d’aterratge per a les empreses que decideixin venir al territori metropolit­à. Per això cal que estiguin en condicions òptimes, per ser sostenible­s i tècnicamen­t competitiu­s”

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Jaume Collboni
Jaume Collboni

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain